Eleccions generals 2023
Les ministres Yolanda Díaz (Sumar) i Irene Montero (Podemos)
Foto: Les ministres Yolanda Díaz (Sumar) i Irene Montero (Podemos) | Europa Press
Eleccions generals

Sumar i Podemos es presentaran junts a les eleccions del 23-J

Actualitzat: Divendres, 9 de juny de 2023. 14:08
Temps de lectura: 2 minuts
Les ministres Yolanda Díaz (Sumar) i Irene Montero (Podemos)
Foto: Les ministres Yolanda Díaz (Sumar) i Irene Montero (Podemos) | Europa Press

Acord in extremis entre Sumar i Podemos, que finalment, i després de dies de negociacions, es presentaran conjuntament a les eleccions generals del pròxim 23 de juliol.

Per què és important? L'objectiu de la vicepresidenta i líder de Sumar, Yolanda Díaz, ha estat presentar-se als pròxims comicis espanyols amb els màxims suports possibles. 

Què en sabem? Podemos ha anunciat que, després de realitzar una consulta entre la seva militància, sí que concorrerà a les eleccions generals sota el paraigua de partits d'esquerres que engloba Sumar. 

  • La secretària general de Podemos, Ione Belarra, ha demanat a Sumar que no veti de la candidatura a la ministra d'Igualtat, Irene Montero.
  • Belarra ha qualificat "d'injust" el veto a Montero. 
  • També ha alertat que Podemos corre el perill de no obtenir representació al Congrés la pròxima legislatura, per la qual cosa demana un "acord just" i seguir negociant perquè no accepten el veto a la seva "número dos". 

En detall: Podemos ha realitzat una consulta a la seva militància sobre el pacte amb Sumar. La formació morada preguntava si "accepta que el Consell de Coordinació de Podem, seguint el criteri d'unitat que va marcar el Consell Ciutadà Estatal, negociï amb Sumar i, en el seu cas, acordi una aliança electoral entre Podem i Sumar". 

  • Hi han votat més de 52.000 inscrits. 
  • El 93% de les bases de Podemos han avalat que el partit negociés un pacte amb Sumar.

Situació actual: Aquest divendres és l'últim dia per comunicar acords de coalició entre formacions per presentar-se a les eleccions del 23-J. 

  • Així ho estableix la Llei Orgànica del Règim Electoral General (LOREG), que en l'article 44 diu que els partits i federacions que facin un pacte de coalició per anar junts a unes eleccions, ho han de comunicar a la Junta Electoral "en els 10 dies següents a la convocatòria".

En profunditat: Sumar també ha tancat l'acord amb Compromís, Más Madrid, Catalunya En Comú, IU, Proyecto Drago o Aliança Verda.