Eleccions generals 2023
Un membre d'una mesa treu els vots d'una urna per fer el recompte
Foto: Un membre d'una mesa treu els vots d'una urna per fer el recompte | Clara Soler Chopo | Ajuntament de Barcelona
Eleccions generals

Horaris i sou dels membres de la mesa electoral pel 23-J

Temps de lectura: 3 minuts
Un membre d'una mesa treu els vots d'una urna per fer el recompte
Foto: Un membre d'una mesa treu els vots d'una urna per fer el recompte | Clara Soler Chopo | Ajuntament de Barcelona

T'ha tocat ser membre d'una mesa electoral en les pròximes eleccions generals del 23-J? T'expliquem com serà la teva jornada i l'horari del dia de les votacions. 

Per què és important? Els membres de les meses electorals, un president i dos vocals per cada mesa, són escollits en un sorteig realitzat per l'ajuntament de cada municipi. Si has estat cridat a formar part de la mesa, hi has d'assistir, és una obligació.

Quin és l'horari dels membres de la mesa electoral? 

Quan: Les eleccions a Espanya se celebren el pròxim diumenge 23 de juliol de 2023. 

Horari: Les persones cridades a ser membres de la mesa electoral han d'assistir al col·legi electoral a les 8:00 del matí, una hora abans de la seva obertura. 

  • L'horari de votacions per a la ciutadania és de 9:00 del matí a les 20:00 del vespre. 

En detall: L'hora de finalització de la jornada electoral és difícil de calcular. En aquestes eleccions hi ha dos recomptes diferents, els vots de l'urna del Congrés de Diputats i la del Senat. 

  • Primer s'ha de realitzar el recompte dels vots pel Congrés de Diputats. Una vegada tancada la mesa, s'ha de realitzar el segon recompte i comptar tots els vots de l'urna del Senat. 
  • El procés del recompte pot durar més o menys depenent dels vots que hi hagi a l'urna o les possibles complicacions que es puguin produir durant el recompte. 
  • Per tant, l'hora de sortida és difícil de calcular. Pot variar des de les 21:00 del vespre a entrada mitjanit. 

Quant cobro per ser membre d'una mesa electoral? 

En profunditat: El president i els dos vocals de les meses electorals cobraran una dieta i tenen dret a una reducció de la jornada laboral l'endemà de les eleccions del 23 de juliol. 

  • En aquestes eleccions es cobrarà més que en les celebrades anteriorment. El BOE va publicar el 6 de març de 2023 una ordre ministerial que pujava cinc euros la quantitat que reben els membres de les meses electorals. 
  • Per tant, es passa de cobrar 65 euros a 70 euros en aquests comicis. 
  • Tots els membres de la mesa electoral cobren la mateixa quantitat, indiferentment si són president o vocals.

En detall: Les persones que l'endemà treballin gaudiran un permís corresponent a les cinc primeres hores de la seva jornada laboral. 

Què passa si treballo el dia de les eleccions? 

Les persones que han de treballar el mateix dia de les votacions i han estat escollides per ser membres de la mesa electoral, els hi correspon un permís equivalent a la jornada laboral completa del dia de les eleccions. 

Etiqueta: Eleccions