Eleccions generals 2023
Un home diposita el seu vot en una urna
Foto: Un home diposita el seu vot en una urna
Eleccions generals

Què passa si no voto a les eleccions generals del 23 de juliol?

Actualitzat: Dissabte, 22 de juliol de 2023. 00:43
Temps de lectura: 3 minuts
Un home diposita el seu vot en una urna
Foto: Un home diposita el seu vot en una urna

El 2023 és any electoral. Això vol dir que se celebren diverses eleccions per renovar el mandat d'ajuntaments, comunitats autònomes, Congrés dels Diputats i Senat. Davant de tantes cites amb la democràcia, és habitual fer-nos una pregunta: què passa si no voto a les eleccions generals del 23 de juliol?

Context: Pedro Sánchez, president del govern espanyol, va anunciar la convocatòria dels comicis generals el 23 de juliol just l'endemà que tota Espanya hagi celebrat eleccions municipals el passat 28 de maig; consulta els resultats del teu municipi.

A la pràctica: Encara no has decidit el sentit del teu vot? Fes una ullada al que proposen als seus programes electorals els diferents partits polítics que concorren a les eleccions generals del 23-J.

Per què celebrem unes noves eleccions?

El president espanyol Pedro Sánchez ha decidit avançar els comicis generals (que s'havien de celebrar cap a finals d'any) després de conèixer els mals resultats que el seu partit, el PSOE, ha aconseguit a les eleccions municipals.

És obligatori votar a Espanya?

La resposta a aquesta pregunta és senzilla: no. Ningú no està obligat a exercir el seu dret a vot en unes eleccions a Espanya; cadascú escull si dipositar la seva confiança en un partit o coalició amb el seu vot, o no fer-ho.

Qui té dret a votar a les eleccions generals a Espanya?

Totes les persones majors d'edat (de 18 anys o més) que estiguin empadronats en algun municipi espanyol que estiguin inscrites al cens electoral poden votar.

  • Per saber si estàs registrat, fes la consulta a la pàgina web de l'INE o presencialment, a la delegació provincial de l’Oficina del Cens Electoral.

Què passa si no voto a les eleccions generals del 23 de juliol? A qui beneficia?

Com que votar no és obligatori, no fer-ho no comporta cap mena de sanció ni advertència. Simplement, com menys gent voti, la xifra d'abstenció de les eleccions serà més alta. De fet, a les darreres eleccions municipals, la participació ha patit una davallada.

  • No votar tampoc no té un impacte polític directe, a diferència del vot en blanc; aquest perjudica els partits més petits, ja que la barrera electoral (el nombre de vots mínim que cal superar per obtenir representació) serà més alta, i per aquest motiu necessitaran encara més suports.
  • Tot i això, sí que pot tenir una implicació política de forma indirecta. La desmobilització és més habitual entre els votants de l'esquerra, de forma que una abstenció alta pot donar més força als partits de la dreta i extrema dreta. Per això cobra importància la coalició entre Sumar i Podem.

Etiqueta: Eleccions