Eleccions generals 2023
Resultats eleccions municipals 2023
Foto: Resultats eleccions municipals 2023 | Europa Press
Elecccions generals

Quan sabré si he d'anar a la mesa de les Eleccions Generals 2023 a Espanya?

Temps de lectura: 4 minuts
Resultats eleccions municipals 2023
Foto: Resultats eleccions municipals 2023 | Europa Press

El proper diumenge 23 de juliol Espanya, torna a votar. El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va avançar les eleccions generals que s'havien de celebrar al desembre. Aquest canvi, de menys de dos mesos des de la convocatòria fins al dia de la votació ha fet que el calendari sigui inèdit.

Per què és important? L'anunci de Sánchez ha sorprès a tothom, sobretot perquè pot ser que molts hagin reservat o vulguin reservar les seves vacances al juliol i han de saber si estaran cridats a formar part d'una mesa electoral.

El calendari de les Eleccions Generals 2023

Les eleccions generals del 2023 se celebraran el diumenge 23 de juliol, tal com s'ha publicat al Boletín Oficial del Estado (BOE). Així ho ha decidit el president Sánchez pels mals resultats del PSOE a les eleccions municipals del 28 de maig.

Quan sabré si haig d'anar a una mesa?

El sorteig per formar les meses electorals se celebra del 24 al 28 de juny. Un cop feta aquesta tria, s'enviaran les cartes que notifiquen la notícia a la ciutadania.

  • La Junta Electoral estableix que, un cop finalitzat el sorteig, el termini per notificar la selecció serà de tres dies, així com la documentació necessària per a la jornada electoral.
  • En principi, les comunicacions als ciutadans es faran entre el 24 de juny i l'1 de juliol.

Què passa si estic de vacances i em convoquen?

Les eleccions tindran lloc a ple estiu. Moltes persones ja havien pensat en les seves vacances o fins i tot ja havien reservat amb anterioritat. És per això que sorgeixen dubtes i preocupacions sobre les formacions de les meses electorals.

  • En cas que estiguis de vacances el 23 de juliol cal presentar tota la documentació de què disposis per demostrar que tens aquest compromís ja programat. Un exemple és la fotocòpia dels bitllets d'avió, tren o vaixell, així com de la reserva de l'allotjament. 
  • Has de tenir en compte que la Junta Electoral molt probablement no acceptarà reserves posteriors a la data en què t'hagin notificat que has estat escollit membre de mesa electoral.

Quines excuses puc al·legar per no anar a la mesa?

Des que se'ns notifica que hem estat escollits tenim set dies per al·legar a la Junta Electoral de Zona una causa justificada per no anar-hi. Segons la Llei Orgànica del Règim Electoral General (LOREG), poden quedar exemptes de complir amb l'obligació...

  • Els majors de 65 anys, que poden demanar-ho sense al·legar cap motiu. Els majors de 70, directament, són inelegibles.
  • Per motius de salut, com ara tenir una discapacitat, patir una lesió o malaltia, o tenir programades proves clíniques i intervencions quirúrgiques importants.
  • Ser mare en període de lactància o de baixa per maternitat. També estar embarassada de més de sis mesos, o de menys si és un embaràs de risc.
  • Haver de cuidar menors de vuit anys o persones amb discapacitat física, psíquica o sensorial, o per raons d'edat, accident o malaltia si no es val per si mateix i és de segon grau de consanguinitat màxim.
  • Haver estat escollit membre de mesa electoral almenys tres cops en els darrers 10 anys.
  • Estar internat en un centre penitenciari o en un hospital psiquiàtric.
  • Tenir un esdeveniment familiar d'especial rellevància i que no es pugui ajornar.
  • Haver canviat la residència habitual a una altra comunitat autònoma, i no poder traslladar-se.
  • En l'àmbit professional, treballar com a director o cap de secció o de redacció d'un mitjà de comunicació que cobreixi les eleccions, o treballar com a servei essencial (sanitaris, protecció civil, bombers, policia...) el dia de les eleccions.
Etiqueta: Eleccions