Política
Eleccions municipals a Barcelona
Foto: Eleccions municipals a Barcelona | Principal/ Oliver de Ros
Eleccions generals

Què fer si estic de vacances i em convoquen a una mesa a les eleccions del juliol

Temps de lectura: 5 minuts
Eleccions municipals a Barcelona
Foto: Eleccions municipals a Barcelona | Principal/ Oliver de Ros

L'estiu del 2023, Espanya torna a votar. El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat la convocatòria d'eleccions generals el pròxim 23 de juliol i milers de ciutadans tornaran a ser cridats com a membres de mesa electoral. Tot plegat, en un mes que escull el 30% d'espanyols per anar-se'n de vacances.

Per què és important? L'anunci del president Pedro Sánchez d'avançar la convocatòria d'eleccions generals ha sorprès tothom i pot suposar un problema per tots aquells que hagin reservat les seves vacances d'estiu coincidint amb el 23 de juliol, o bé aquells que encara tinguin planejat fer-ho. Cal recordar que els membres de mesa electoral tenen l'obligació de presentar-s'hi el dia de les eleccions.

Context: El 30% dels ciutadans espanyols marxen de vacances d'estiu el mes de juliol. A més, diverses comunitats fan pont. Galícia, Castella i Lleó, Navarra i el País Basc celebren el dia de Santiago Apòstol el dimarts 25 de juliol, de forma que moltes famílies podrien aprofitar per marxar cinc dies, amb el dia de les eleccions per mig.

A la pràctica: Què passa si tens bitllets comprats o allotjament reservat pel 23 de juliol? Unes vacances serveixen com a excusa per no anar a una mesa electoral si t'hi han convocat? T'ho expliquem.

Quan són les eleccions generals del 2023?

Les eleccions generals del 2023 se celebraran el diumenge 23 de juliol, tal com està previst que publiqui el Boletín Oficial del Estado (BOE). D'aquesta forma, el govern espanyol no esgotarà la legislatura completament fins a finals d'any.

  • Així ho ha decidit el president Sánchez pels mals resultats del PSOE a les eleccions municipals del 28 de maig. La intenció és aturar el cop i evitar que el Partit Popular guanyi més força després que formi nous governs als territoris on ha guanyat.

Quan sabré si soc membre de mesa electoral?

Els presidents, els vocals i els dos suplents per a cadascun d'ells són escollits per sorteig entre el 24 i el 28 de juny. Els ajuntaments hauran de notificar-nos si hem estat escollits durant els següents tres dies, a través d'una carta certificada que rebrem a casa i en mà.

Estic obligat a anar a la mesa electoral?

Presentar-s'hi el dia de les eleccions és obligatori per als membres de mesa electoral i els substituts. La llista d'excuses que permeten rebutjar l'encàrrec no inclou cap supòsit relacionat amb bitllets o reserves d'allotjament per motius vacacionals. L'excusa més semblant podria ser tenir programat un esdeveniment familiar d'especial rellevància i que no es pugui ajornar.

  • Per tot plegat, pots al·legar que tens reservades unes vacances pel 23 de juliol, però res no garanteix que la Junta Electoral de Zona resolgui a favor teu.

Què he de fer si estic de vacances el 23 de juliol?

Cal que presentis tota la documentació que en disposis per demostrar que tens aquest compromís ja programat. Un exemple és la fotocòpia dels bitllets d'avió, tren o vaixell, així com de la reserva de l'allotjament. Com més informació aportis, millor.

  • També has de saber que la Junta Electoral molt probablement no acceptarà reserves posteriors a la data en què t'hagin notificat que has estat escollit membre de mesa electoral.

Quan sabré si la Junta Electoral accepta les meves al·legacions?

Els escollits tenen set dies des que reben la carta per al·legar davant de la Junta Electoral de Zona una causa justificada i documentada que no els permeti acceptar el càrrec. Després, l'òrgan electoral ha de resoldre el cas en un termini de cinc dies.

Quines excuses puc al·legar per no anar a la mesa electoral?

Segons la Llei Orgànica del Règim Electoral General (LOREG), poden quedar exemptes de complir amb l'obligació...

  • Els majors de 65 anys, que poden demanar-ho sense al·legar cap motiu. Els majors de 70, directament, són inelegibles.
  • Per motius de salut, com ara tenir una discapacitat, patir una lesió o malaltia, o tenir programades proves clíniques i intervencions quirúrgiques importants.
  • Ser mare en període de lactància o de baixa per maternitat. També estar embarassada de més de sis mesos, o de menys si és un embaràs de risc.
  • Haver de cuidar menors de vuit anys o persones amb discapacitat física, psíquica o sensorial, o per raons d'edat, accident o malaltia si no es val per si mateix i és de segon grau de consanguinitat màxim. 
  • Haver estat escollit membre de mesa electoral almenys tres cops en els darrers 10 anys.
  • Estar internat en un centre penitenciari o en un hospital psiquiàtric.
  • Tenir un esdeveniment familiar d'especial rellevància i que no es pugui ajornar.
  • Haver canviat la residència habitual a una altra comunitat autònoma, i no poder traslladar-se.
  • En l'àmbit professional, treballar com a director o cap de secció o de redacció d'un mitjà de comunicació que cobreixi les eleccions, o treballar com a servei essencial (sanitaris, protecció civil, bombers, policia...) el dia de les eleccions.
Categoria: Política
Etiqueta: Eleccions