Eleccions municipals 2023
Un membre d'una mesa treu els vots d'una urna
Foto: Un membre d'una mesa treu els vots d'una urna | Clara Soler Chopo / Ajuntament de Barcelona
Eleccions municipals

Quants diners cobro si soc membre de mesa electoral i què passa si no hi vaig?

Temps de lectura: 4 minuts
Un membre d'una mesa treu els vots d'una urna
Foto: Un membre d'una mesa treu els vots d'una urna | Clara Soler Chopo / Ajuntament de Barcelona

S'acosten les eleccions i sorgeixen dubtes naturals, com ara quant cobraré si m'han seleccionat com a membre d'una mesa electoral. Així mateix, un altre dubte rondarà pel cap dels més mandrosos: què passa si no m'hi presento?

Per què és important? Catalunya celebra eleccions municipals el 28 de maig i més de 5,5 milions de ciutadans estan cridats a les urnes per escollir els alcaldes i els regidors de les seves ciutats i pobles.

Quan i com sabré si m'han escollit membre de mesa electoral?

Els ajuntaments tenen des del divendres 28 d'abril fins al dimecres 3 de maig per fer el sorteig públic. Així mateix, els consistoris han de notificar-ho als presidents, vocals i suplents de les meses amb un termini màxim del 6 de maig.

  • D'aquesta forma, abans del divendres 6 hauríem de saber si hem sortit escollits com a membre d'una mesa electoral. Els escollits reben una carta certificada i lliurada en mà a casa seva.

Quants diners cobro si soc membre de mesa electoral?

Ara bé, anem al que interessa als membres de les meses electorals. Aquests tenen el dret a cobrar una dieta que compensi les 12 hores aproximades que hauran de dur a terme les seves tasques als punts de votació.

En xifres: Els membres de mesa electoral cobraran 70 euros, després que el Butlletí Oficial de l'Estat publiqués el 6 de març un decret que augmentava la retribució econòmica en cinc euros respecte a les eleccions anteriors.

Tanmateix: Els suplents que finalment no siguin necessaris per constituir la mesa i puguin anar-se'n no tenen dret a percebre la dieta.

Què passa si soc membre d'una mesa electoral i no m'hi presento?

A fons: Tant el president com els vocals i els suplents estan obligats a anar al punt de votació assignat a les 8 (una hora abans de l'obertura) i complir amb les seves tasques al llarg de la jornada electoral.

  • Si un membre no s'hi presenta o deixa les seves funcions durant la jornada sense un motiu vàlid, s'exposa a una multa de sis a 24 mesos; fins i tot, a penes de presó de tres mesos a un any. Així ho indica l'article 143 de la LOREG, que ho contempla com una infracció greu.
  • La sanció econòmica pot anar dels 2.700 als 7.200 euros, tal com han sentenciat alguns jutges, que decideixen segons la capacitat econòmica de l'acusat. A més, no presentar-s'hi també genera antecedents penals a l'infractor.

Quines excuses puc al·legar per no anar-hi i com fer-ho?

Terminis: Tenim set dies des que se'ns notifica que hem estat escollits per al·legar a la Junta Electoral de Zona una causa justificada per no anar-hi. És a dir, fins al 13 de maig. L'òrgan electoral ha de resoldre el cas en un termini de cinc dies (fins al 18).

Els motius: Segons la Llei Orgànica del Règim Electoral General (LOREG), poden quedar exemptes de complir amb l'obligació...

  • Els majors de 65 anys, que poden demanar-ho sense al·legar cap motiu. Els majors de 70, directament, són inelegibles.
  • Per motius de salut, com ara tenir una discapacitat, patir una lesió o malaltia, o tenir programades proves clíniques i intervencions quirúrgiques importants.
  • Ser mare en període de lactància o de baixa per maternitat. També estar embarassada de més de sis mesos, o de menys si és un embaràs de risc.
  • Haver de cuidar menors de vuit anys o persones amb discapacitat física, psíquica o sensorial, o per raons d'edat, accident o malaltia si no es val per si mateix i és de segon grau de consanguinitat màxim. 
  • Haver estat escollit membre de mesa electoral almenys tres cops en els darrers 10 anys.
  • Estar internat en un centre penitenciari o en un hospital psiquiàtric.
  • Tenir un esdeveniment familiar d'especial rellevància i que no es pugui ajornar.
  • Haver canviat la residència habitual a una altra comunitat autònoma, i no poder traslladar-se.
  • En l'àmbit professional, treballar com a director o cap de secció o de redacció d'un mitjà de comunicació que cobreixi les eleccions, o treballar com a servei essencial (sanitaris, protecció civil, bombers, policia...) el dia de les eleccions.

Com? Cal anar de forma presencial a la Junta Electoral de Zona, omplir un formulari, aportar el DNI o algun altre document d'identificació, una fotocòpia de la notificació i qualsevol document que serveixi per justificar els casos descrits més amunt.

  • També es pot fer per internet, després que el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) hagi publicat la creació d'una aplicació electrònica el 13 d'abril.
Etiqueta: Eleccions