Eleccions municipals 2023
Urna amb vots
Foto: Urna amb vots | ACN
Eleccions municipals

Què cal fer si no rebo el material de vot per correu per a les eleccions municipals de Catalunya del 2023?

Temps de lectura: 2 minuts
Urna amb vots
Foto: Urna amb vots | ACN

El pròxim 28 de maig se celebren les eleccions municipals a tots els pobles i ciutats de Catalunya i Espanya. Els ciutadans estan cridats a les urnes l'últim diumenge del mes de maig. Però, sempre ho pots fer abans si aquell dia no pots desplaçar-te fins al col·legi electoral. Pots fer-ho votant per correu. 

Per què és important? A partir de passat 4 d'abril ja es pot demanar el vot per correu per les eleccions municipals a Catalunya i Espanya d'aquest 2023. Els ciutadans que ho desitgin, poden demanar el vot per correu fins deu dies abans dels comicis. 

Termini per demanar el vot per correu 

Quan? Aquells ciutadans que ho vulguin poden sol·licitar el vot per correu per exercir el seu dret abans del 28-M. 

  • A partir del 4 d'abril, un cop s'hagi convocat oficialment els comicis, es podrà començar a demanar el vot per correu. Els ciutadans que ho desitgin podran sol·licitar el vot fins al 18 de maig, deu dies abans de la jornada electoral.

On? Per sol·licitar el vot per correu, si ets resident a Espanya, has de recollir l'imprès de sol·licitud a qualsevol oficina de Correus, que estarà disponible des del mateix dia de la convocatòria de les eleccions.

Què? A l'imprès de sol·licitud s'haurà d'indicar la direcció on es vol que s'enviï la documentació electoral, pot ser qualsevol direcció: el lloc de feina, el domicili o fins i tot un apartat de correus.

Què he de fer si no rebo el material electoral a casa? 

Si un cop sol·licitat el vot per correu no arriba el material necessari per poder exercir el vot cal que segueixis aquests passos:

  • Consultar l'estat d'enviament: comprova on està el sobre que has de rebre, que no hagi patit un retard d'enviament o amb quin estat es troba del procés. A través de la pàgina web de l'INE pots consultar l'estat d'enviament del sobre
  • Si no troba el teu sobre ni tens cap mena d'informació, pots interposar una reclamació a l'oficina més pròxima de Correus o a l'oficina del cens electoral.

Què passa si no puc passar a recollir el vot? 

A la pràctica: Si una persona no pot fer aquest procés per malaltia o perquè té alguna incapacitat ha de demanar un certificat mèdic oficial, que s'inclourà a l'imprès de sol·licitud de vot per correu. 

  • Amb el certificat, el tràmit el podrà dur a terme una altra persona, que haurà estat autoritzada prèviament.