Eleccions generals 2023
Yolanda Díaz, Pedro Sánchez, Alberto Núñez Feijóo i Santiago Abascal
Foto: Yolanda Díaz, Pedro Sánchez, Alberto Núñez Feijóo i Santiago Abascal | Europa Press
Eleccions generals

Per què es pot decidir aquest divendres el futur president d'Espanya?

Temps de lectura: 3 minuts
Yolanda Díaz, Pedro Sánchez, Alberto Núñez Feijóo i Santiago Abascal
Foto: Yolanda Díaz, Pedro Sánchez, Alberto Núñez Feijóo i Santiago Abascal | Europa Press

A finals d'aquesta setmana podríem conèixer el nom del futurible president d'Espanya. Segons els sondejos, tot depèn de si s'arriba a un acord en un dels dos costats de l'arc ideològic espanyol. 

Per què és important? El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va anunciar un avanç de les eleccions generals pel 23-J després dels mals resultats dels socialistes en els comicis locals i autonòmics. A partir d'aquest moment, els partits han engegat tota la maquinària per poder arribar amb força a la pròxima campanya electoral. 

Context: El bipartidisme ja fa anys que va arribar a la seva fi a Espanya amb el naixement de partits com Podemos, Ciutadans o Vox. Tot i això, els partits històrics, PSOE i PP, han mantingut la seva alta representació al Congrés dels Diputats. 

D'on venim: Amb l'aparició de nous partits i els resultats de les últimes eleccions celebrades, els partits són conscients que per arribar a presidir Espanya s'ha de pactar entre formacions de diferents colors. 

  • PSOE i Unidas Podemos han format un govern de coalició durant els últims anys per poder governar. Tot i que els socialistes van guanyar els últims comicis espanyols, necessitaven el suport d'Unidas Podemos i altres grups polítics, com ERC o EH Bildu, per poder tenir una majoria àmplia i governar amb tranquil·litat. 

El motiu: Segons els sondejos, a Espanya governarà la dreta o l'esquerra depenent si una part de l'esquerra decideix presentar-se conjuntament o no.

  • Sumar i Unidas Podemos podrien tenir la clau sobre el futur polític espanyol. 

En detall: El partit de Yolanda Díaz, Sumar, i el de Ione Belarre, Podemos, tenen fins aquest pròxim divendres 9 de juny per arribar a un acord de coalició i presentar-se junts a les eleccions generals. 

  • L'objectiu de la vicepresidenta Díaz és crear un partit amb totes les formacions que es trobin més a l'esquerra del PSOE i així aglutinar el vot i poder treure més representació en els comicis. 

A la pràctica: Segons l'última enquesta publicada per la Cadena SER i El País del dia 5 de juny, si Sumar i Podemos es presenten junts a les pròximes eleccions podrien evitar una majoria absoluta del PP i l'extrema dreta de Vox.

  • En canvi, si es presenten per separat, la suma del partit d'Alberto Núñez Feijóo i la de Santiago Abascal superaria els 175 diputats, i per tant la majoria absoluta.

  • Si Sumar i Podemos es presenten junts traurien fins a 41 diputats, el PSOE arribaria fins als 107 representants, el PP als 131 i Vox als 38.
  • En canvi, si les dues formacions es presenten per separat Sumar obtindria 22 diputats i Podemos només 3. Els socialistes pujarien fins als 111 diputats, el PP als 132 i la pujada es notaria a Vox que aconseguiria 45 diputats.