Eleccions generals 2023
Hemicicle del Congrés el segon dia de debat de la moció de censura
Foto: Hemicicle del Congrés el segon dia de debat de la moció de censura | Congrés dels Diputats
Eleccions generals

Els programes electorals dels partits per les eleccions generals del 23-J

Temps de lectura: 5 minuts
Hemicicle del Congrés el segon dia de debat de la moció de censura
Foto: Hemicicle del Congrés el segon dia de debat de la moció de censura | Congrés dels Diputats

Espanya sencera vota el futur de la Moncloa, amb la lluita frec a frec entre el bloc de l'esquerra, representat per PSOE i Sumar, i el de la dreta i l'extrema dreta, encapçalat pel Partit Popular i Vox. La data clau, el 23 de juliol, quan els votants diguin la seva en forma de vot.

Per què és important? Les eleccions generals marcaran l'esdevenir del país ben segur, ja sigui perquè s'obre una nova etapa amb el candidat popular Alberto Núñez Feijóo i la possibilitat que governi de la mà de Santiago Abascal, o bé perquè Pedro Sánchez pugui revalidar el càrrec com a president socialista amb els de Yolanda Díaz i socis parlamentaris.

A la pràctica: Els programes electorals són el document en què cada partit polític recull les seves propostes per al nou mandat del Congrés dels Diputats i del Senat. A continuació, trobaràs els programes electorals dels partits que concorren als comicis del 23-J: PSOE, PP, Sumar, Vox, ERC, Junts, CUP i PDeCAT-Espai CiU.

Programa electoral del PSOE per a les eleccions generals del 23-J

El PSOE es juga tenir prou força per superar la possible coalició PP-Vox. Per intentar-ho, proposen reduir el temps d'espera de la Sanitat pública, l'augment del Salari Mínim Interprofessional, reduir l'atur juvenil, seguir revalorant les pensions, un impost de solidaritat a les grans fortunes, millorar l'acollida de sol·licitants d'asil, ampliar els drets del col·lectiu LGTBIQ...

Programa electoral del PP

El PP s'hi juga tot en aquesta campanya electoral i a les eleccions. Ha de guanyar tant sí com no. Si no s'imposa a les eleccions generals, difícilment podrà bastir cap estratègia amb altres formacions per governar. Els populars recullen 365 mesures al seu programa electoral, tals com imposar el castellà com a llengua vehicular, reduir a zero la quota de nous autònoms el primer any, augmentar el control sobre els migrants i reforçar les expulsions, la derogació de la llei trans...

Programa electoral de Sumar

El partit de Yolanda Díaz com a alternativa a l'espai que abans ocupava Podemos aposta fort en drets laborals, amb la reducció de la jornada laboral a 32 hores o un Salari Mínim Interprofessional per sobre de l'IPC anual. Abaixar el preu del cistell de la compra bàsic, una prestació per fill de 200 euros mensuals fins als 18 anys, una herència universal de 20.000 euros per als joves, impostos permanents a les grans fortunes, un bo d'emergència de 1.000 euros per famílies vulnerables, limitar el lloguer turístic, augmentar la despesa educativa i sanitària, etc.

Programa electoral de Vox

Vox veu per primer cop en la seva curta història com podria irrompre en ministeris i tenir responsabilitats de govern, si aconsegueix sumar amb el Partit Popular. Públicament, defensen "derogar el 'Sanchisme'", és a dir eliminar la majoria de lleis que l'actual govern espanyol ha aprovat: des de la llei de 'Només sí és sí', la llei trans i la reforma laboral, crear una llei de violència intrafamiliar que nega la violència masclista i endurir substancialment les fronteres, entre moltes altres propostes que suposen la pèrdua de drets de diversos col·lectius.

Programa electoral d'ERC

Els republicans han presentat un programa electoral molt ambiciós on es comprometen a treballar per la independència a través d'exercir el dret a l'autodeterminació amb un "nou referèndum negociat i amb acompanyament internacional". El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha assegurat que demanaran continuar la negociació política, acabar amb el dèficit fiscal i culminar el traspàs de Rodalies, a banda d'una llarga llista.

Programa electoral de Junts

Els juntaires es presenten en contra de l'estratègia més pactista d'Esquerra, i ho confronten frontalment assegurant que "no regalaran els vota a ningú a canvi de res". El seu programa es resumeix en l'eslògan "Ja n'hi ha prou" i busca aturar "la repressió judicial", reformar el delicte de desordres públics i d'amnistia, augmentar els recursos de la Generalitat o la titularitat dels impostos a Catalunya.

Programa electoral de la CUP

Els cupaires proposen "cinc línies d'intervenció" per assolir la independència, l'autodeterminació, la fi de la repressió i el reconeixement del català en tots els àmbits, així com acabar amb la monarquia i la llei d'estrangeria. També "plantar cara l'IBEX35" i defensen la dissolució de l'OTAN i la descarbonització de l'activitat humana per lluitar contra el canvi climàtic.

Programa electoral del PDeCAT-Espai CiU.

El partit de Roger Montañola busca "negociar millores concretes i tangibles per Catalunya" aconseguint un nou model de finançament per a Catalunya, amb una reducció de la pressió fiscal, per exemple.