Eleccions generals 2023
El president del PP, Alberto Núñez Feijóo y el líder de Vox, Santiago Abascal, conversen durant un acte protocolari.
Foto: El president del PP, Alberto Núñez Feijóo y el líder de Vox, Santiago Abascal, conversen durant un acte protocolari. | Eduardo Parra / Europa Press
Eleccions generals

Víctimes d'ETA reclamen a PP i Vox que no utilitzin el 'Que te vote Txapote'

Temps de lectura: 2 minuts
El president del PP, Alberto Núñez Feijóo y el líder de Vox, Santiago Abascal, conversen durant un acte protocolari.
Foto: El president del PP, Alberto Núñez Feijóo y el líder de Vox, Santiago Abascal, conversen durant un acte protocolari. | Eduardo Parra / Europa Press

Diferents víctimes d'ETA han reclamat a PP i Vox que deixin de fer servir el lema "Que te vote Txapote". 

Per què és important? La frase "Que te vote Txapote" s'utilitza per part de la dreta i l'extrema dreta per anar en contra del candidat socialista a revalidar la presidència del govern, Pedro Sánchez. 

Què diuen? Víctimes d'ETA i la Fundació Fernando Buesa Blanco han demanat a PP i Vox que deixin de fer servir el polèmic lema. En un comunicat, que signen diverses víctimes a títol individual a més del Col·lectiu de Víctimes del Terrorisme (COVITE), exigeixen que es deixi de fer servir la frase "de manera partidista". 

  • Segons els signants d'aquest comunicat, la utilització d'aquest lema suposa "una banalització del terrorisme i els terroristes" que és dolorosa per a les famílies de les víctimes i que no ajuda a "deslegitimar" el terrorisme.

En detall: Al comunicat, recorden que Txapote "és l'assassí de desenes de persones". 

  • "Que les famílies de les víctimes hagin d'escoltar el seu nom en un lema que menyscaba l'assassinat dels seus familiars és cruel i indigne; per això, demanem un cop més a la classe política i a la ciutadania que deixin de fer-lo servir", recull l'escrit.
  • "Demanem respecte per a la memòria dels nostres familiars", diuen les víctimes d'ETA i l'entitat, reclamant també que "cap partit polític ens imposi com hem de sentir-nos". "L'ús partidista de la memòria del terrorisme va en direcció contrària de la consideració a la dignitat de les víctimes", insisteix el comunicat.

Context: Precisament al cara a cara entre Sánchez i Feijóo, el president espanyol va retreure al popular que fins i tot es fessin samarretes amb aquest lema i li va demanar que el condemnés.

  • "Jo condemno el terrorisme", va ser l'única resposta del gallec sobre el tema.

D'on venim: L'ultra que va sabotejar el telenotícies de Televisió Espanyola al crit de "que te vote Txapote" s'ha fet streamer i es dedica a vomitar contra el col·lectiu LGTBI amb la bandera franquista de fons.

  • Va ser la primera vegada que es va sentir aquesta frase i PP i Vox l'han utilitzat per atacar a Sánchez i al PSOE.