Eleccions generals 2023
La cap de llista de Junts al Congrés, Míriam Nogueras
Foto: La cap de llista de Junts al Congrés, Míriam Nogueras | EFE
Eleccions generals

Junts insta les bases d'ERC a no investir cap president que no negociï un referèndum

Temps de lectura: 2 minuts
La cap de llista de Junts al Congrés, Míriam Nogueras
Foto: La cap de llista de Junts al Congrés, Míriam Nogueras | EFE

Junts va proposar aquest dimarts a Esquerra, durant el Debat de TV3, no investir cap president espanyol que no transfereixi les competències a Catalunya perquè es pugui celebrar un nou referèndum d'autodeterminació. Els republicans van esquivar respondre en directe, i és per això que la cap de llista de Junts al Congrés, Míriam Nogueras, ha ampliat la proposta a la militància d'ERC.

Per què és important? Junts ha posat sobre la taula una proposta que implica compartir estratègies amb ERC per condicionar la pròxima investidura del president espanyol que resulti guanyador de les eleccions generals del 23 de juliol.

Què han dit? En una roda de premsa organitzada per l'ACN, Nogueras ha insistit en aquesta proposta i l'ha estès també a la militància i simpatitzants d'Esquerra.

  • "Surti el que surti de les eleccions, o estem forts i anem desacomplexats, o estem fotuts. Si no hi ha resposta de la cúpula d'ERC, faig extensiva aquesta petició a les bases del partit", ha assegurat.
  • "Mantenim la mà estesa, la gent ens està demanant a crits que deixem a banda els partidismes perquè, si no ens repleguem tots, l'Espanya que pugui sortir del 23-J és una Espanya que ens deixa molt fotuts", ha argumentat.

En profunditat: Sobre el preu d'una eventual investidura de l'actual president espanyol, Pedro Sánchez, la cap de llista de Junts ha afirmat que aquesta proposta "té l'absolut suport" de la direcció del partit.

  • Tot i això, Nogueras també ha assegurat que a més del referèndum, els juntaires exigeixen l'amnistia i "elevar molt el que ha passat fins ara".

Rèplica: En el debat de TV3, el candidat d'ERC a Madrid pel 23 de juliol, Gabriel Rufián, va declinar parcialment l'oferta i va ampliar l'acord a "moltes més coses" que no només el referèndum.

  • "Nosaltres som els campions dels referèndums. El meu president (Junqueras) va estar a presó i va ser el més condemnat pel referèndum", va argumentar. En aquest sentit, va assegurar en rèplica a Nogueras que cal fer un nou referèndum "conjuntament i consensuadament", però sense "paraules buides".