Eleccions generals 2023
La candidata de Junts, Míriam Nogueras
Foto: La candidata de Junts, Míriam Nogueras | TV3
Debat TV3

Nogueras proposa a ERC investir Sánchez només a canvi d'un referèndum pactat

Temps de lectura: 2 minuts
La candidata de Junts, Míriam Nogueras
Foto: La candidata de Junts, Míriam Nogueras | TV3

La candidata de Junts per les eleccions generals, Míriam Nogueras, ha proposat a Esquerra un acord de no investir a cap president espanyol si no és a canvi de "transferir totes les competències a Catalunya per un referèndum pactat".

Per què és important? Junts en cap moment havia posat cap condició per investir el líder del PSOE, Pedro Sánchez.

Rèplica: En el debat de TV3, Nogueras ha proposat un pacte a ERC per condicionar la suposada investidura de Sánchez.

  • El candidat d'ERC a Madrid pel 23 de juliol, Gabriel Rufián, ha declinat parcialment l'oferta i ha ampliat l'acord a "moltes més coses" que no només el referèndum.
  • "Nosaltres som els campions dels referèndums. El meu president (Junqueras) va estar a presó i va ser el més condemnat pel referèndum", ha argumentat. En aquest sentit, ha assegurat en rèplica a Nogueras que cal fer un nou referèndum "conjuntament i consensuadament", però sense "paraules buides".

D'altra banda: Les altres formacions no independentistes com el PP, Sumar o PSC s'han tancat en banda i han negat que es produeixi un nou referèndum d'independència.

  • "Els catalans no pensen en referèndums ni confrontació", ha reblat el candidat del PP, Nacho Martín-Blanco. La candidata del PSC, Meritxell Batet, l'ha titllat de "mesura divisòria".
  • A més, el candidat del PDeCAT, Roger Montañola, ha argumentat que cal passar pàgina del referèndum per la negativa del PSC i PP: "Jo visc en el planeta terra".