Eleccions generals 2023
Un home votant en una mesa electoral a Barcelona
Foto: Un home votant en una mesa electoral a Barcelona | Oliver de Ros | Principal
Eleccions generals

Què passa si no es pot constituir una mesa electoral per falta de membres?

Temps de lectura: 1 minut
Un home votant en una mesa electoral a Barcelona
Foto: Un home votant en una mesa electoral a Barcelona | Oliver de Ros | Principal

La Junta Electoral Central (JEC) ha resolt el que s'hauria de fer si en una mesa electoral no es presenten els membres ni els substituts per poder-la constituir en aquestes eleccions generals del 23 de juliol.

Per què és important? Els membres de les meses electorals, un president i dos vocals per mesa, són escollits en un sorteig realitzat per l'ajuntament de cada municipi. Si has estat cridat a formar part de la mesa, hi has d'assistir, és una obligació.

Què en sabem? L'àrbitre electoral ha anunciat aquest divendres com s'ha de solucionar si es produeix el cas que una mesa no es pot constituir per falta de membres i substituts.

  • La Junta Electoral de la zona designarà lliurement els nous membres que hauran de formar part de la mesa electoral. 
  • Inclús pot ordenar a qualsevol elector que es trobi en aquell moment dins del col·legi electoral que formi part de la mesa. Per tant, els electors més matiners, poden ser cridats a ser membres de la mesa de la jornada electoral. 

A més: Aquesta llei també apunta que si en una mesa falta algun lloc per cobrir es pot recórrer a suplents del mateix col·legi electoral de diferents meses o, fins i tot, de col·legis propers. 

En detall: Per les eleccions generals del diumenge 23 de juliol, hi ha designades 542.826 persones per formar les meses electorals d'arreu d'Espanya, d'aquestes, 361.884 han estat cridades com a suplents. 

  • El total de meses electorals per aquest diumenge és de 60.314. 
Etiquetes: Eleccions JEC