Eleccions generals 2023
Pedro Sánchez al pòdcast 'La Pija Y La Quinqui'
Foto: Pedro Sánchez al pòdcast 'La Pija Y La Quinqui' | captura
Eleccions generals

Els 'highlights' i anècdotes de la campanya electoral

Temps de lectura: 5 minuts
Pedro Sánchez al pòdcast 'La Pija Y La Quinqui'
Foto: Pedro Sánchez al pòdcast 'La Pija Y La Quinqui' | captura

Les eleccions generals d'aquest diumenge 23 de juliol es van convocar per sorpresa de tots els ciutadans l'endemà que vam votar per les eleccions municipals. És per això que molts tenen la sensació que aquesta campanya ha durat més que altres, ja que han sigut dues consecutives.

Però, quins han estat els 'highlights', quins han estat els millors moments, els més destacats, les anècdotes de les que tothom ha parlat?


La increïble promesa de Sumar

Només encetar els primers dies de campanya electoral Sumar va sacsejar el tauler de joc polític amb una proposta molt controvertida. Yolanda Díaz, cap de files de la formació, va prometre donar 20.000 euros als joves en complir 18 anys. 

  • Aquesta proposta va provocar un total rebuig al PSOE. La ministra d'Economia, Nadia Calviño, va contestar durament assegurant que era "irresponsable" i que no tenia en compte les desigualtats.


Les mentides de Feijóo

També cal destacar el cara a cara entre el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, i el president del PP, Alberto Núñez Feijóo. Aquest va ser un enfrontament polític dur i que va marcar molt la campanya electoral.


L'amic narco de Feijóo

Sumar i PSOE han recuperat la fotografia de Feijóo amb el narcotraficant Marcial Dorado dins d'un iot. Aquesta polèmica imatge ha marcat la campanya electoral del PP, que ha hagut de donar explicacions en multitud d'ocasions sobre les relacions del seu líder amb un delinqüent. 

  • Finalment, en el darrer dia de campanya, Feijóo ha confessat que quan va conèixer Dorado era un "traficant". Així contradient les explicacions que ell mateix va donar des de la Xunta de Galícia, quan va esclatar l'escàndol.


Vox es posa violent

L'extrema dreta no s'ha abstingut de protagonitzar una escena ultra. El líder de Vox a Catalunya, Ignacio Garriga, va encarar-se amb manifestants que protestaven contra la seva presència amb banderes independentistes i LGTBI. 

  • Després d'interrompre el seu discurs i de picar el faristol de manera violenta va anar corrents a buscar l'enfrontament físic amb els antifeixistes, així provocant un gran enrenou que va haver d'aturar la policia.


La bona (i mala) sintonia als debats electorals

Els debats també ens han portat moments icònics. Entre ells hi ha l'afecte que van intercanviar públicament entre Sánchez i Díaz durant l'últim debat electoral a tres bandes, sense el PP. El líder del PSOE i la de Sumar es van tutejar constantment referint-se entre ells amb el nom de pila, en canvi, quan interpel·laven al líder de Vox, Santiago Abascal, usaven el cognom.

  • Una altra anècdota ha estat durant el debat organitzat per TV3 quan la cap de llista de Sumar per Barcelona, Aina Vidal, enmig del debat li va dir "carinyo" a la cap de llista de Junts, Míriam Nogueras. La juntaire ho va deixar córrer, però els internautes van reaccionar en massa a aquest comentari fora de lloc.


'Perro' Sánchez

L'anècdota més divertida, i tendre, ha estat quan Sánchez va assistir al pòdcast 'La pija y la quinqui'. En aquest programa juvenil i informal van sortir milers de 'clips' que es van fer virals, però entre els més destacats hi ha un en què el mateix Sánchez s'autoanomena "Perro Sánchez".


Els mems marquen la campanya electoral del 23-J

Els mems i les bromes han caracteritzat aquesta campanya. Però el que més viral s'ha fet ha estat el del 'Perro' Sánchez. Inclús el mateix PSOE ha explotat la ironia i el sarcasme i ha compartit mems sobre el seu líder i l'ha fet posar amb gossos, capgirant la situació.