Política
La polèmica foto de Feijóo i Marcial Dorado
Foto: La polèmica foto de Feijóo i Marcial Dorado
Eleccions generals

Feijóo admet, per fi, que Marcial Dorado era contrabandista quan el va conèixer

Temps de lectura: 4 minuts
La polèmica foto de Feijóo i Marcial Dorado
Foto: La polèmica foto de Feijóo i Marcial Dorado

El candidat del PP a la presidència d'Espanya, Alberto Núñez Feijóo, ha reconegut aquest divendres que quan va conèixer Marcial Dorado "era contrabandista". 

Per què és important? La polèmica foto de 1995 on Feijóo apareix retratat juntament amb Dorado en un iot ha esquitxat la recta final de la campanya de les eleccions generals del diumenge 23 de juliol. 

  • Les fotos no són noves, es van publicar el 2013, i en l'última dècada han servit per carregar políticament contra el popular, tot i que a Galícia no l'ha perjudicat ni molt menys, ja que ha estat president de la Xunta durant 13 anys.

D'on venim? El president i candidat del PSOE, Pedro Sánchez, ha acusat aquesta setmana al president del PP de mentir i posar excuses quan ha explicat la seva relació "inquietant" amb el narcotraficant gallec.

  • Fins ara, Feijóo havia negat per activa i passiva que fos conscient que Dorado era un delinqüent quan el va conèixer.

Què diu? En una entrevista a La Cope, Feijóo ha reconegut per primer cop que quan va conèixer el conegut delinqüent ja sabia que era traficant.

  • El dirigent ha recordat que la primera vegada que es va presentar com a candidat per presidir la Xunta de Galícia el va trucar el secretari general del PP per advertir-li que es publicarien la famosa fotografia. 
  • "Li vaig dir que publiquessin el que volguessin. Es pot comprovar que quan el vaig conèixer no tenia res a veure amb aquest tema", ha explicat aquest matí.
  • El candidat popular ha aprofitat per carregar contra Pedro Sánchez i Yolanda Díaz per acusar-lo sense dir noms concrets de tenir fotos amb "dictadors, narcos i persones que no podien entrar a la UE i a la que ara dona petons", en referència a Delcy Rodríguez, política veneçolana en la llista de sancionats de la UE per violar drets humans.

Tot i això, hi ha nombrosos indicis que apunten que Feijóo es va reunir, almenys, quatre cops amb Marcial Dorado. Ho explicava aquest dijous als micròfons de la SER el periodista Nacho Carretero, autor del llibre Fariña, una investigació sobre el contraban de tabac i el narcotràfic que en la dècada dels 80 i 90 regnava a Galícia. 

  • Dorado va transcendir a la vida pública, com a mínim, des de 1983 (12 anys abans de la foto amb Feijóo) quan el contrabandista i la seva banda van fugir a Portugal arran d'una investigació de l'Estat. 
  • Els anys 90, Dorado va ser absolt en el cas Nècora i el seu nom apareix a informes de la DEA nord-americana des dels anys 80.
  • "És molt improbable que Feijóo no sabés qui era. Era una època en què les connexions del narcotràfic i la política eren molt estretes a Galícia. El jutge Taín a mi em va dir que creia que no hi havia cap partit que no fos finançat pel narco, sobretot a Pontevedra amb el PP".
  • "Feijóo va dir que va trencar relació amb ell el 1997, però hi ha escoltes telefòniques que els relacionen el 2003".

En detall: Explica Carretero, que a Galícia era "habitual" que els polítics es trobessin amb delinqüents com Dorado, del que mai s'ha pogut arribar a demostrar si va fer el salt del tabac a la cocaïna.

  • "Eren cacics amb molt poder i connexions. Aconseguien favors, vots, interessos.... Feijóo va formar part d'aquest escenari. No és il·legal, però sí qüestionable anys després quan es van filtrar les fotos el 2013

Situació actual: Marcial es troba a la presó complint condemna perquè un vaixell que va vendre va ser utilitzat en una descàrrega de cocaïna i també per blanquejar 65 milions d'euros. 

  • La sentència subratlla que és impossible que aquests moviments bancaris "vinguin només del contraban del tabac", conclou el periodista gallec.