Eleccions generals 2023
La presidenta del Congrés, Meritxell Batet
Foto: La presidenta del Congrés, Meritxell Batet | EFE
Eleccions generals

TV3 pronostica una davallada d'escons independentistes i el PSC com a clar guanyador

Temps de lectura: 2 minuts
La presidenta del Congrés, Meritxell Batet
Foto: La presidenta del Congrés, Meritxell Batet | EFE

El PSC s'imposaria com a clar guanyador de les eleccions generals a Catalunya amb 13 escons, segons el sondeig de TV3. A més, pronostica una davallada de l'independentisme encapçalat per ERC amb 9 escons, Junts amb 9 i la CUP amb tan sols 1.

Per què és important? Els socialistes s'assegurarien guanyar a Catalunya, la segona bossa d'escons més gran després de la comunitat madrilenya.

Al detall: La televisió pública de Catalunya pronostica 13 escons pels socialistes de Meritxell Batet, 9 escons pels republicans de Gabriel Rufián, altres 9 escons per Junts de Míriam Noguera, 8-9 escons pels populars de Nacho Martín Blanco, 6 escons pels de Sumar, 1-2 per Vox i un diputat pels anticapitalistes.

A més: Aquest mateix sondeig vaticina un escenari de bloqueig al Congrés dels Diputats. El PP assoliria fins als 145-150 diputats i Vox baixaria notablement fins als 24-27. D'aquesta manera la dreta espanyola es quedaria a les portes de la majoria absoluta i el PSOE amb 113-118 i Sumar amb 28-31 podrien reeditar el pacte a la Moncloa si aconsegueixen els vots dels independentistes i partits minoritaris.

Context: En aquestes eleccions generals l'extrema dreta podria irrompre a les institucions espanyoles de la mà del Partit Popular.

  • El PSOE es juga revalidar la presidència de Pedro Sánchez amb l'ajuda del suport de Sumar, que inclou Podemos, l'actual soci de govern dels socialistes.

D'altra banda: La participació de la ciutadania a les urnes ha patit una davallada, en especial a Catalunya que ha baixat prop d'una desena de punts respecte als darrers comicis el 2019.

  • Tot i això, cal recordar que el vot per correu ha batut tots els rècords, i aquests vots s'hauran de sumar posteriorment al recompte i a la participació.

En profunditat: Els resultats a Catalunya per les eleccions generals són claus per fer decantar la balança cap a l'esquerra. Es tracta de la comunitat autònoma que reparteix més escons després de Madrid, que sempre cau del costat del Partit Popular.