Eleccions generals 2023
El secretari general de Junts, Jordi Turull
Foto: El secretari general de Junts, Jordi Turull | EFE
Junts per Catalunya

Jordi Turull descarta "ara mateix" investir Sánchez: "No ho veig per enlloc"

Temps de lectura: 2 minuts
El secretari general de Junts, Jordi Turull
Foto: El secretari general de Junts, Jordi Turull | EFE

Junts es planta i fixa posicions. El secretari general de la formació, Jordi Turull, ha descartat "ara mateix" que Pedro Sánchez reuneixi les condicions perquè Junts faciliti la seva investidura. Així apujant la pressió sobre les esquenes del PSOE perquè cedeixi davant de l'independentisme.

Per què és important? Sánchez necessita els vots de Junts, com també d'ERC, Bildu i PNB per ser investit com a president.

Què ha dit? En una entrevista a RAC 1, el secretari general de Junts ha advertit que "ara mateix" no veu "per enlloc" que la seva formació faciliti la investidura del secretari general del PSOE.

  • "Primer ha de ser ell que ha de mirar què esta disposat a fer i nosaltres serem lleials als nostres compromisos amb els ciutadans de Catalunya. Tal com està Pedro Sánchez, amb el que ha dit de l'independentisme, no veig la investidura per enlloc, ara mateix", ha argumentat collant Sánchez i empenyent-lo a una dicotomia entre cedir davant Junts o portar el país a noves eleccions.

A més: Turull ha explicat que l'objectiu de Junts ara mateix és intentar refer la "unitat estratègica de l'independentisme" i que es reuniran amb partits i entitats per veure com aprofitar la "palanca d'oportunitat" que els han donat les urnes per "avançar" en el camí cap a la independència. "Més que estar pendents del PSOE, és parlar amb les forces independentistes per veure com aprofitem aquest resultat", ha reblat.

En profunditat: L'independentisme té la clau de la governabilitat d'Espanya  amb uns resultats empatadíssims entre ERC i Junts, que han aconseguit 7 escons cadascun, EH Bildu (6) que passa per davant al PNB (5) i el BNG de Galícia amb 1 escó. En aquest sentit, l'únic partit independentista que ha quedat fora ha estat la CUP, que ha perdut els dos escons que tenia.

  • Cal recordar que tots ells han apujat el preu a canvi d'investir Sánchez, inclús alguns com Junts han reclamat un referèndum d'autodeterminació, altres com ERC han exigit el traspàs de Rodalies, millorar el finançament de Catalunya i avenços en la taula de diàleg.
  • Davant d'aquest escenari on el PSOE haurà de cedir tant sí com no a les demandes de l'independentisme o fer Feijóo president, Sánchez haurà d'obrir negociacions per teixir una majoria molt diversa i, sobretot, plurinacional i d'esquerres per reeditar la presidència.