Eleccions generals 2023
La plana major de Junts
Foto: La plana major de Junts | EFE
Eleccions generals

Junts obliga Sánchez a escollir entre referèndum o eleccions

Temps de lectura: 2 minuts
La plana major de Junts
Foto: La plana major de Junts | EFE

O referèndum o eleccions. La presidenta de Junts, Laura Borràs, ha fixat el preu dels vots de la seva formació a una investidura de Pedro Sánchez, secretari general del PSOE. "Només podem plantejar-nos un referèndum acordat i vinculant", ha afirmat sense vacil·lacions.

Per què és important? Sánchez, per tornar a ser president, necessita els vots de Junts, a més d'ERC, Bildu i PNB.

Què ha dit? La presidenta de Junts, en declaracions a Telecinco, ha fixat les exigències i el preu dels seus 7 vots: el referèndum i l'amnistia.

  • Borràs ha argumentat que la responsabilitat descansa sobre les espatlles de Sánchez i no pas sobre Junts. En aquest sentit, ha assegurat que la resolució del problema de Catalunya passa per "amnistia i referèndum d'autodeterminació".
  • "Només podem plantejar-nos un referèndum acordat i vinculant", ha subratllat sobre les exigències de Junts a canvi de fer Sánchez president d'Espanya.

D'altra banda: Els socialistes han contestat amb la mateixa rotunditat i situen Espanya en un escenari de bloqueig. El seu primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha demanat a la formació independentista que estigui "a l'altura dels resultats i de les circumstàncies".

  • "No crec que la gent demani repetir eleccions", ha desitjat, mentre també descartava concedir un referèndum argumentant que "la pedra angular" és "el respecte de l'Estat de dret".

Situació actual: L'independentisme té la clau de la governabilitat d'Espanya amb uns resultats empatadíssims entre ERC i Junts, que han aconseguit 7 escons cadascun, EH Bildu (6) que passa per davant al PNB (5) i el BNG de Galícia amb 1 escó. En aquest sentit, l'únic partit independentista que ha quedat fora ha estat la CUP, que ha perdut els dos escons que tenia.

  • Cal recordar que tots ells han apujat el preu a canvi d'investir Sánchez, inclús alguns com Junts han reclamat un referèndum d'autodeterminació, altres com ERC han exigit el traspàs de Rodalies, millorar el finançament de Catalunya i avenços en la taula de diàleg.
  • Davant d'aquest escenari on el PSOE haurà de cedir peti qui peti a les demandes de l'independentisme o fer Feijóo president, Sánchez haurà d'obrir negociacions per teixir una majoria molt diversa i, sobretot, plurinacional i d'esquerres per reeditar la presidència.