Eleccions generals 2023
Santiago Abascal de VOX
Foto: Santiago Abascal de VOX | EFE/ Rodrigo Jimenez
Investidura

Vox proposa investir Feijóo convencent "cinc o sis socialistes bons"

Temps de lectura: 2 minuts
Santiago Abascal de VOX
Foto: Santiago Abascal de VOX | EFE/ Rodrigo Jimenez

Vox vol evitar costi el que costi la conformació d'un govern de "destrucció nacional" amb independentistes. L'extrema dreta espanyola ha proposat investir el líder del PP, Alberto Núñez-Feijóo, si els populars aconsegueixen convèncer "cinc o sis diputats socialistes bons".

Per què és important? L'extrema dreta espanyola vol evitar que es creï un govern d'esquerres amb independentistes.

En profunditat: "No serem un obstacle", ha assegurat aquest dimecres el portaveu parlamentari en funcions de Vox, Iván Espinosa de los Monteros, que ha proposat investir PP, sense entrar al govern, amb l'ajuda de trànsfugues del PSOE.

  • Els de Santiago Abascal apel·len a "un grapat" de diputats socialistes afins als barons de Castilla-La Mancha, Emiliano García Page, i d'Extremadura, Guillermo Fernández Vara, perquè trenquin la disciplina del partit i votin la investidura de Feijóo. Cal remarcar que els socialistes mai ho han fet, ni amb els indults, ni amb la reforma del Codi Penal, tot i la insistència de la bancada de la dreta.

Reaccions: Des de Génova, els populars han declinat aquesta proposta de seduir diputats socialistes. "No hi ha converses amb diputats individualment", s'ha tancat en banda Cuca Gamarra, secretaria general del PP. D'altra banda, des del PSOE també han descartat l'operació, així ho ha dit el ministre de Presidència, Fèlix Bolaños: "Ho veig totalment impossible".

D'altra banda: El líder del PP català, Alejandro Fernández, ha ofert al PSC investir president de Catalunya al líder de l'oposició, Salvador Illa, a canvi que els socialistes donin suport a una investidura de Feijóo a Espanya. 

  • Durant el ple del Parlament i mentre se celebrava la sessió de control al Govern, Fernández ha aprofitat per dirigir-se al líder del PSC: "Senyor Illa, tenim una oportunitat històrica per acabar amb el procés ara que els independentistes reben menys suports electorals que mai".
  • Segons el dirigent popular aquesta "oportunitat" implicaria complir dos passos: "El primer, treure'ls-hi la influència a Madrid, en lloc de donar-los de nou la clau. I el segon seria enviar-los aquí (a Catalunya) a l'oposició".
  • "El primer pas implicaria donar suport a una investidura d'Alberto Núñez Feijóo. I el segon, treballar per ser capaços de construir una alternativa no nacionalista a Catalunya", ha assegurat Fernández.