Eleccions generals 2023
Alberto Núñez Feijóo i Salvador Illa
Foto: Alberto Núñez Feijóo i Salvador Illa | EFE
Investidura

El PP ofereix investir Salvador Illa a Catalunya si el PSOE ho fa amb Feijóo

Actualitzat: Dimecres, 26 de juliol de 2023. 12:22
Temps de lectura: 2 minuts
Alberto Núñez Feijóo i Salvador Illa
Foto: Alberto Núñez Feijóo i Salvador Illa | EFE

El PP de Catalunya ha ofert un pacte als socialistes: investir Salvador Illa com a president de Catalunya a canvi que el PSOE doni suport a una possible investidura d'Alberto Núñez Feijóo. 

Per què és important? El PP ha guanyat les eleccions generals, però sumant els vots amb l'extrema dreta de Vox no arriben a la majoria absoluta necessària. Per tant, el líder del PP necessita trobar acords per aconseguir ser investit president del govern espanyol. Ara, el PP, busca l'abstenció del PSOE per intentar governar a Espanya. 

Què en sabem? El líder del PP català, Alejandro Fernández, ha ofert al PSC investir president de Catalunya al líder de l'oposició, Salvador Illa, a canvi que els socialistes donin suport a una investidura de Feijóo a Espanya. 

  • Durant el ple del Parlament i mentre se celebrava la sessió de control al Govern, Fernández ha aprofitat per dirigir-se al líder del PSC: "Senyor Illa, tenim una oportunitat històrica per acabar amb el procés ara que els independentistes reben menys suports electorals que mai".
  • Segons el dirigent popular aquesta "oportunitat" implicaria complir dos passos: "El primer, treure'ls-hi la influència a Madrid, en lloc de donar-los de nou la clau. I el segon seria enviar-los aquí (a Catalunya) a l'oposició". 
  • "El primer pas implicaria donar suport a una investidura d'Alberto Núñez Feijóo. I el segon, treballar per ser capaços de construir una alternativa no nacionalista a Catalunya", ha assegurat Fernández. 

En detall: El líder del PP a Catalunya ha reconegut que el PSC ha obtingut uns bons resultats i ha mostrat la voluntat que els populars podrien donar suport a Illa com a candidat a la presidència de Catalunya. 

  • "Vostè ja va guanyar unes eleccions autonòmiques, i ha tornat a obtenir un gran resultat en aquestes, enhorabona! Però molt em temo que preferirà seguir com a ostatge de Pedro Sánchez perquè l'utilitzi de moneda de canvi amb els nacionalistes per mantenir-se ell en el poder".
  • "Molt em temo, per desgràcia, que el constitucionalisme català perdrà una gran oportunitat d'aconseguir per primera vegada un govern a Catalunya no nacionalista. Reflexioni senyor Illa", ha conclòs el diputat popular.