Eleccions generals 2023
Míriam Nogueras, cap de llista de Junts al Congrés, acompanyada per la resta de líders del partit durant la nit electoral del 23-J
Foto: Míriam Nogueras, cap de llista de Junts al Congrés, acompanyada per la resta de líders del partit durant la nit electoral del 23-J | Junts
Investidura

Junts manté el pols a Sánchez i emplaça ERC a "un front comú a Madrid"

Temps de lectura: 3 minuts
Míriam Nogueras, cap de llista de Junts al Congrés, acompanyada per la resta de líders del partit durant la nit electoral del 23-J
Foto: Míriam Nogueras, cap de llista de Junts al Congrés, acompanyada per la resta de líders del partit durant la nit electoral del 23-J | Junts

L'executiva de Junts ha decidit el vespre d'aquest dilluns 24 de juliol mantenir el preu que han fixat al candidat socialista Pedro Sánchez perquè compti amb el seu suport en una futura sessió d'investidura després de les eleccions generals del 23 de juliol.

Per què és important? El partit de Carles Puigdemont té la clau de la governabilitat a Espanya, tal com reflecteixen els resultats dels comicis, que han restat representació a l'independentisme, però no la força. El PSOE necessita ERC i Junts, així com altres partits nacionalistes i minoritaris, per revalidar un segon mandat, ja que el bloc de PP i Vox s'han quedat lluny de la majoria absoluta.

En detall: Junts ha reunit la seva executiva a la seu de Barcelona per analitzar la situació posterior als comicis i acordar una estratègia. La conclusió ha estat clara: mantenir les condicions que havien fixat, abordar l'amnistia i l'autodeterminació de Catalunya.

  • A més, han conclòs fer una crida a ERC a sumar-se a la seva estratègia i construir un "front comú a Madrid". De fet, els republicans han insistit aquest mateix dilluns que negociarà amb el PSOE la investidura de Sánchez, i han reclamat a Junts "no bloquejar un govern progressista que atengui les demandes de Catalunya".

Què diuen? El portaveu Josep Rius ha ofert una roda de premsa posterior a la reunió per insistir, un cop més, que "Junts no investirà Pedro Sánchez a canvi de res". Així, els juntaires negociaran "en base a l'autodeterminació".

  • En aquesta línia, el portaveu ha afirmat que Junts és a Madrid per "desbloquejar la situació que existeix a Catalunya” i ha allargat la mà a "ERC, la CUP i les entitats sobiranistes per aprofitar l'oportunitat de refer l'espai que Junts reclama d'unitat estratègica independentista".
  • Rius també ha recordat la figura de l'expresident Puigdemont, que avala aquesta estratègia: "No va anar a l’exili per buscar solucions al seu problema polític, sinó per buscar una solució col·lectiva al conflicte polític que hi ha entre Catalunya i Espanya”.

Mentrestant: Just l'endemà de les eleccions i quan els postconvergents són clau per desencallar la situació, la Fiscalia del Tribunal Suprem ha reclamat a Pablo Llarena, el jutge instructor de la causa contra el procés, que cursi una nova euroordre de detenció contra Carles Puigdemont.

  • Així mateix, Sumar ha escollit ja el seu negociador per intentar convèncer l'expresident. Serà Jaume Asens, exlíder d'En Comú Podem, qui lideri les converses amb Waterloo donada la seva afinitat amb els líders independentistes; de fet, ja ha iniciat els contactes.

En xifres: Junts ha aconseguit set diputats per a la nova legislatura del Congrés dels Diputats, la mateixa representació que ERC, que ha perdut la meitat dels escons que tenia. 

  • A banda dels de Sumar, el PSOE necessita els 'sí' dels diputats d'EH Bildu, BNG, PNB, ERC i Junts per superar la majoria absoluta, de 176 escons, amb 179.
  • En cas de no convèncer els juntaires, Sánchez intentarà comprar la seva abstenció per aplegar més vots a favor que en contra en una segona votació. Llavors, serien 172 'sí' davant dels possibles 171 'no' de PP, Vox i els seus probables socis, UPN i Coalició Canària.