Eleccions generals 2023
Jaume Asens, l'exlíder dels Comuns
Foto: Jaume Asens, l'exlíder dels Comuns | EFE
Eleccions generals

Sumar escull Asens perquè negociï amb Puigdemont la investidura de Sánchez

Temps de lectura: 2 minuts
Jaume Asens, l'exlíder dels Comuns
Foto: Jaume Asens, l'exlíder dels Comuns | EFE

Sumar posa fil a l'agulla. Els de Yolanda Díaz obren negociacions amb Carles Puigdemont, expresident a l'exili, perquè Junts faciliti la investidura de Pedro Sánchez. I l'escollit per anar fins a Waterloo per seduir els postconvergents és l'exlíder d'En Comú Podem Jaume Asens.

Per què és important? Sense els vots a favor o les abstencions de Junts no podrà prosperar la candidatura de Sánchez a la Moncloa després de les eleccions generals del 23-J.

Què en sabem? Sumar s'arromanga i li reclama al PSOE celeritat perquè s'assegui a negociar amb ells i amb els partits independentistes necessaris per reeditar el govern de coalició progressista.

  • És per això que ja ha escollit l'encarregat de viatjar a Bèlgica i de mantenir contactes amb Puigdemont per convèncer Junts i que faciliti la investidura amb els seus 7 escons.
  • De fet, Asens no s'ha fet esperar i, segons El País, ja ha encetat converses amb línia directa a Waterloo per desbloquejar la investidura i tornar a portar Sánchez a la Moncloa.

Què han dit? "Creiem que perquè les converses prosperin hem de comptar amb els millors. És l'hora del diàleg. Pel nostre espai és un luxe comptar amb algú de la trajectòria de Jaume Asens, que ha demostrat en el passat la seva capacitat d'acord", sostenen els de Yolanda Díaz a ElDiario.

  • En aquest sentit, cal recordar que Asens és conegut per la seva afinitat amb el món independentista i que és conegut per assessorar els líders polítics després de l'1-O. Per això, Sumar diu: "Hem demanat que sigui ell qui lideri les converses en nom del partit per conèixer les posicions de sortida de formacions catalanes i explorar totes les vies d'acord".

D'altra banda: La presidenta de Junts, en declaracions a Telecinco, ha fixat les exigències i el preu dels seus 7 vots: el referèndum i l'amnistia.

  • Borràs ha argumentat que la responsabilitat descansa sobre les espatlles de Sánchez i no pas sobre Junts. En aquest sentit, ha assegurat que la resolució del problema de Catalunya passa per "amnistia i referèndum d'autodeterminació".
  • "Només podem plantejar-nos un referèndum acordat i vinculant", ha subratllat sobre les exigències de Junts a canvi de fer Sánchez president d'Espanya.