Eleccions generals 2023
El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez
Foto: El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez | EFE
Eleccions generals

Sánchez confia a "trobar la fórmula" per ser investit i descarta un bloqueig

Temps de lectura: 3 minuts
El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez
Foto: El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez | EFE

Pedro Sánchez confia en "trobar la fórmula" per reeditar la seva presidència tot i les amenaces de Junts a enviar Espanya a noves eleccions si el secretari general del PSOE no concedeix un referèndum d'autodeterminació.

Per què és important? Tot i la dificultat de trobar un encaix que permeti al PSOE governar, el líder socialista confia en l'habilitat negociadora del seu equip.

En profunditat: La felicitat ha inundat la reunió executiva del PSOE d'aquest dilluns per haver aturat PP-Vox, també l'esperança d'acabar trobant la "fórmula" per poder bastir una majoria progressista alternativa a la dreta i extrema dreta espanyola.

  • Sánchez no té por al bloqueig que pot comportar la proposta de Junts de demanar un referèndum a canvi dels seus 7 vots. El secretari general del PSOE ha enviat un missatge clar i nítid als seus: creu cegament en què no hi haurà repetició electoral i, per tant, aconseguirà els suports necessaris per tornar a ser president d'Espanya.
  • "Aquesta democràcia trobarà la fórmula de la governabilitat", així d'optimista s'ha mostrat davant dels seus en la reunió de partit d'aquest dilluns posterior a la jornada electoral d'aquest 23 de juliol. "Onze milions de persones han votat avenç", ha reblat.

L'escenari: Els resultats descarten una majoria PP-Vox i conviden Sánchez a tornar a buscar el suport dels seus socis parlamentaris: ERC, Bildu, PNB i BNG, a més de Sumar (abans Podemos).

  • Però la mètrica electoral és lleugerament diferent aquest cop, però aquesta petita variació d'escons ho pot decidir tot. Ara el president socialista necessita que Junts voti a favor o s'abstingui a la seva investidura, després de suar la camisa i aconseguir el 'sí' d'ERC, Bildu, PNB i BNG. 
  • La dificultat d'aquest repte està a convèncer o seduir Junts, que s'ha plantat en: "O referèndum o noves eleccions".

A partir d'ara: Aquestes són les dates clau del calendari que s'obre després de les eleccions generals del 23 de juliol.

  • Dijous 17 d'agost: el Congrés i el Senat celebren els seus plens de constitució. Els parlamentaris escolliran els presidents i les meses de les cambres hauran de prometre o jurar la Constitució.
  • Setmana del 21 d'agost: el rei Felip VI convocarà a la Zarzuela els representants de cada partit amb representació al Congrés per valorar la situació i proposar un candidat a president de l'executiu perquè se sotmeti a la sessió d'investidura.
  • Dijous 24 d'agost: acabarà el termini de cinc dies per formar els grups parlamentaris del Congrés i es constituirà la Junta de Portaveus.
  • Primera setmana de setembre: ja podran convocar-se les primeres sessions parlamentàries del nou mandat. Segons com vagin les negociacions entre els diferents partits, és probable que se celebri llavors la sessió d'investidura.
  • Divendres 8 de setembre: data en què el nou president podria prendre possessió del càrrec. Això serà si surt escollit el primer candidat que se sotmeti a la investidura; si aquesta falla, els 'tempos' s'allargaran.