Eleccions generals 2023
La portaveu d'ERC, Marta Vilalta
Foto: La portaveu d'ERC, Marta Vilalta | ERC
Eleccions generals

Esquerra negociarà la investidura de Sánchez i reclama a Junts no bloquejar

Temps de lectura: 2 minuts
La portaveu d'ERC, Marta Vilalta
Foto: La portaveu d'ERC, Marta Vilalta | ERC

Esquerra Republicana negociarà amb el PSOE la investidura de Pedro Sánchez i ha reclamat a Junts "no bloquejar" i "fer possible un govern progressista que atengui les demandes de Catalunya".

Per què és important? La presidència de Sánchez depèn dels suports d'Esquerra, Junts, EH Bildu i PNB.

Què ha dit? La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha anunciat que la seva formació negociarà amb Sánchez la seva investidura i "hi serà perquè passin coses a Catalunya".

  • "L'independentisme és decisiu i té la clau, no hem de bloquejar", ha argumentat en al·lusions a Junts, que s'ha enrocat en l'exigència de referèndum o noves eleccions.
  • Vilalta ha tornat a recordar les tres demandes dels republicans per votar a favor de Sánchez: el traspàs de Rodalies, millorar el finançament de Catalunya i avançar en la taula de diàleg. "Si volen governar Espanya, hauran de respectar Catalunya", ha reblat.

A més: Ha advertit al PSOE que "no es deixi temptar" per la repetició electoral: "Hem aturat el bloc reaccionari ja un cop, no li donem una altra oportunitat".

D'altra banda: La presidenta de Junts, Laura Borràs,  ha fixat el preu dels vots de la seva formació a una investidura de Pedro Sánchez, secretari general del PSOE. "Només podem plantejar-nos un referèndum acordat i vinculant", ha afirmat sense vacil·lacions.

  • Borràs ha argumentat que la responsabilitat descansa sobre les espatlles de Sánchez i no pas sobre Junts. En aquest sentit, ha assegurat que la resolució del problema de Catalunya passa per "amnistia i referèndum d'autodeterminació".
  • "Només podem plantejar-nos un referèndum acordat i vinculant", ha subratllat sobre les exigències de Junts a canvi de fer Sánchez president d'Espanya.