Política
Salvador Illa, durant l'entrevista a Rac1
Foto: Salvador Illa, durant l'entrevista a Rac1 | Rac1
Eleccions Generals

El PSC es tanca en banda i nega a Junts el referèndum i l'amnistia

Temps de lectura: 2 minuts
Salvador Illa, durant l'entrevista a Rac1
Foto: Salvador Illa, durant l'entrevista a Rac1 | Rac1

El primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha tancat la porta a Junts a negociar l'amnistia i un referèndum sobre la independència de Catalunya, els requisits dels juntaires de Míriam Nogueras per facilitar una investidura de Pedro Sánchez.

Per què és important? L'endemà de les eleccions dibuixa un escenari que, en principi, afavoriria un altre govern de coalició d'esquerres del PSOE, Sumar i el suport dels partits independentistes, però ara per ara les posicions de Junts (clau per la governabilitat) i el PSOE no són gaire flexibles.

Què diu? En una entrevista a Rac1, Illa ha rebutjat aquest matí parlar de l'amnistia i el referèndum.

  • "L'amnistia no és factible des del punt de vista de l'estat de dret. La ciutadania tampoc no ha votat en clau d’autodeterminació".
  • "No podem fer res que surti de l'estat de dret. A partir d'aquí, podem parlar".
  • "L'autodeterminació no és el camí", ha assenyalat el socialista que, per altra banda, ha defensat que Catalunya ha de ser defensada.

Tot i això, s'ha mostrat obert a parlar amb l'expresident Carles Puigdemont, encara que al mateix temps recalca que "els meus interlocutors són els líders de les formacions polítiques".

D'on venim? Les paraules d'Illa es produeixen poc després que el seu homòleg de Junts, també als micròfons de la ràdio del grup Godó deixés clar que el referèndum i l'amnistia són els dos requisits per facilitar un govern d'esquerres.

A més: Els resultats d'aquest 23 de juliol, segons Illa, traslladen un missatge "molt clar" contra la dreta i la ultradreta i, en canvi, validen "una Espanya plural i diversa".

  • El líder de l'oposició a Catalunya descarta un avançament electoral a casa nostra, tot i els mals resultats d'Esquerra.
  • "No demanaré al president Aragonès que convoqui eleccions, però el govern és dèbil. Si ha pres la decisió de continuar, jo la respecto i ajudo", ha assegurat el diputat, que també descarta una moció de censura.
Categoria: Política