Política
L'expresident a l'exili, Carles Puigdemont
Foto: L'expresident a l'exili, Carles Puigdemont | EFE/ David Borrat
Exili

La Fiscalia reclama a Llarena cursar una euroordre de detenció contra Puigdemont

Temps de lectura: 2 minuts
L'expresident a l'exili, Carles Puigdemont
Foto: L'expresident a l'exili, Carles Puigdemont | EFE/ David Borrat

La Fiscalia del Tribunal Suprem ha reclamat al jutge instructor de la causa contra el Procés, Pablo Llarena, que cursi una nova euroordre de detenció contra l'expresident a l'exili, Carles Puigdemont.

En detall: Els fiscals argumenten que "la retirada de la immunitat pel Parlament Europeu ha sigut confirmada en sentència dictada pel Tribunal General de la Unió Europea". Per tot això, sostenen que "resulta procedent" emetre una nova ordre de detenció internacional i europea respecte als processats pels fets de l'octubre de 2017.

Context: Aquest moviment judicial es produeix just el dia que es coneix que la presidència de Pedro Sánchez depèn dels vots del partit de Puigdemont, Junts, i que aquests situen el preu de la investidura en un referèndum d'autodeterminació.

Què ha dit? Puigdemont ha reaccionat a la notícia argumentant que és una conseqüència als resultats de les eleccions generals, que situen el seu partit com a clau per la governabilitat d'Espanya.

  • "Un dia ets decisiu per formar un govern espanyol, l'endemà Espanya ordena el teu arrest", ha esgrimit a través de Twitter.

D'altra banda: L'eurodiputada i exconsellera a l'exili, Clara Ponsatí ha sigut arrestada aquest dilluns a Catalunya. Els Mossos l'han detinguda per ordre del jutge Llarena i la portaran a la Ciutat de la Justícia.

Resultats eleccions:  L'independentisme té la clau de la governabilitat d'Espanya amb uns resultats empatadíssims entre ERC i Junts, que han aconseguit 7 escons cadascun, EH Bildu (6) que passa per davant al PNB (5) i el BNG de Galícia amb 1 escó. En aquest sentit, l'únic partit independentista que ha quedat fora ha estat la CUP, que ha perdut els dos escons que tenia.

  • Cal recordar que tots ells han apujat el preu a canvi d'investir Sánchez, inclús alguns com Junts han reclamat un referèndum d'autodeterminació, altres com ERC han exigit el traspàs de Rodalies, millorar el finançament de Catalunya i avenços en la taula de diàleg.
  • Davant d'aquest escenari on el PSOE haurà de cedir sí o sí a les demandes de l'independentisme o fer Feijóo president, Sánchez haurà d'obrir negociacions per teixir una majoria molt diversa i, sobretot, plurinacional i d'esquerres per reeditar la presidència.
Categoria: Política