Eleccions generals 2023
Alberto Nuñez Feijóo i Pedro Sánchez
Foto: Alberto Nuñez Feijóo i Pedro Sánchez | EFE
Eleccions generals

I ara què? Els possibles escenaris postelectorals: Junts, dreta o eleccions

Temps de lectura: 3 minuts
Alberto Nuñez Feijóo i Pedro Sánchez
Foto: Alberto Nuñez Feijóo i Pedro Sánchez | EFE

Els resultats de les eleccions generals del 23-J han deixat un congrés molt dividit, amb dos blocs clarament marcats, i amb la possibilitat de formar govern tant a la dreta com a l'esquerra. 

Per què és important? Els comicis generals han tingut una participació de més del 70% i gairebé 25 milions d'espanyols i espanyoles han votat a les urnes. El PP ha estat la llista més votada, però el PSOE ha aguantat totes les expectatives i ha millorat resultats, en comparació a fa quatre anys. 

En xifres: Alberto Núñez Feijóo ha guanyat les eleccions generals amb 136 diputats, però ha quedat lluny del nombre que li atorgaven algunes enquestes. 

  • Per la seva part, Pedro Sánchez ha aguantat bé els mals pronòstics i ha obtingut 122 diputats, dos més que ara fa quatre anys. 
  • L'extrema dreta Vox ha estat el partit que ha perdut més suports i ha passat de tenir 52 representants a 33. 
  • Sumar, la formació de Yolanda Díaz, ha obtingut 31 diputats i aguanta bé el cop, tot i la pèrdua de suports. 

En profunditat: La suma del bloc de la dreta i l'extrema dreta no arriba a la majoria absoluta necessària per formar govern. Els 136 diputats del PP i els 33 de Vox arriben als 169 diputats, a 7 dels diputats necessaris per a la majoria. 

  • El bloc de l'esquerra també queda lluny de la majoria absoluta i la suma de diputats de PSOE (122) i Sumar (31) sumen 153 representants. 

I ara què? El candidat del PSOE ja ha anunciat que té la intenció de parlar amb totes les formacions polítiques per poder sumar suports i arribar als vots necessaris per ser reelegit president del govern espanyol. Ara mateix s'obren tres escenaris possibles:

  • Pedro Sánchez aconsegueix els suports necessaris i Junts s'absté. Els socialistes ja van aconseguir els suports necessaris en les últimes eleccions per aconseguir que Sánchez fos president. El PSOE (122) necessita els suports del seu actual soci de govern Sumar (31), els vots del PNB (5), BNG (1), ERC (7), EH Bildu (6). Així arribaria als 172 suports i necessitaria només una abstenció de Junts per tenir més vots a favor que en contra en la segona votació. 
  • La dreta aconsegueix governar amb Feijóo de president. Un altre escenari és que els populars aconsegueixin abstencions o suports per poder governar. El PP (136) i Vox (33) podrien sumar els diputats d'UPN (1) i Coalició Canària (1) arribant als 171 diputats. Feijóo necessitaria l'abstenció d'algun partit per poder arribar a ser president del govern espanyol, tot i que la resta de partits ja han dit que si Vox està dins de l'equació no donarien suport al popular. 
  • Eleccions. Si cap dels dos escenaris anteriors acaba sent efectiu, s'hauran de repetir les eleccions generals. 

Previsions: Si els partits no es posen d'acord per nomenar president cap altre candidat en un període de dos mesos, el Congrés i el Senat tornaran a dissoldre's al novembre i es produirà la temuda repetició electoral 47 dies després. És a dir, tornaríem a votar en unes eleccions generals i, aquest cop, per les festes de Nadal.