Eleccions generals 2023
Alberto Núñez Feijóo, president del PP, durant la nit electoral a la seu del partit a Madrid
Foto: Alberto Núñez Feijóo, president del PP, durant la nit electoral a la seu del partit a Madrid | EFE
Eleccions generals

Feijóo demana a Sánchez que el deixi governar i promet diàleg: "Me'n faig càrrec"

Temps de lectura: 4 minuts
Alberto Núñez Feijóo, president del PP, durant la nit electoral a la seu del partit a Madrid
Foto: Alberto Núñez Feijóo, president del PP, durant la nit electoral a la seu del partit a Madrid | EFE

Alberto Núñez Feijóo ha celebrat la victòria del Partit Popular (PP) a les eleccions generals del 23 de juliol. Des de Gènova, el carrer madrileny on es troba la seu del partit, el candidat a la presidència del govern espanyol ha demanat al PSOE que permeti la seva presidència i "no bloquegi Espanya".

Per què és important? Malgrat la victòria dels populars, no estan satisfets perquè saben que ho tenen complicat per governar, i així ho han demostrat les seves cares durant la nit electoral. Ni assolint un pacte amb Vox arribarien a la majoria absoluta, mentre que Pedro Sánchez podria mantenir-se a la Moncloa si aconsegueix aplegar el suport de partits minoritaris i nacionalistes. Per això, només els queda esperar que aquests acords no es materialitzin i fer un crit a la bona fe dels socialistes.

En xifres: El PP ha aconseguit 136 diputats amb 7.804.090 vots, el 32,86% dels emesos. Treuen 14 diputats al PSOE, que tindrà 122 diputats al Congrés després d'aplegar 7.550.591 paperetes, el 31,80% dels totals.

  • Amb una hipotètica aliança amb Vox (que ha perdut molta força amb la desfeta de 19 diputats), Feijóo assoliria el suport de 169 diputats, insuficients per la majoria absoluta, situada en 176, per ser investit president del govern.

Què diu Feijóo? Pocs minuts després de la mitjanit i entre crits de "president" i de "Fejióo a la Moncloa", el president del PP s'ha dirigit als afiliats i simpatitzants del partit de dretes: "El Partit Popular ha tornat a guanyar les eleccions generals i em sento molt orgullós".

  • "Hem passat de ser segona força amb 89 diputats a ser els més votats amb 136 escons", ha insistit, recordant que els populars han reunit "més vots i escons" que el PSOE en aquestes eleccions.
  • "La nostra obligació ara és que no s'obri un període de neguit a Espanya. Els espanyols han donat la seva confiança al PP i ha demanat a tots els partits que dialoguem. El meu deure és obrir el diàleg per liderar-lo i per intentar governar el nostre país d'acord amb la victòria electoral. Me'n faig càrrec i demano formalment que ningú tingui la temptació de tornar a bloquejar Espanya. És una petició legítima, democràtica i imprescindible".
  • "Li demano al partit que ha perdut les eleccions, el PSOE, que no bloquegi el govern d'Espanya un cop més. És el que ha passat sempre: tots els candidats més votats han governat. Adolfo Suárez, Felipe González, José María Aznar, José Luis Rodríguez Zapatero, Mariano Rajoy i fins i tot Pedro Sánchez."

A més: La massa d'afiliats i simpatitzants del PP que s'han aplegat per escoltar Feijóo han corejat diversos càntics. Un d'ells, fins i tot, ha estat el "Que et voti Txapote", el criticat lema utilitzat contra Sánchez i polèmic per fer referència a un terrorista d'ETA.

D'altra banda: Vox ha felicitat Feijóo per la victòria als comicis, però ha lamentat els resultats i li ha llançat una sèrie d'acusacions. El candidat Santiago Abascal, envoltat de cares llargues, ha fet servir un to dur davant dels mitjans a la seu del partit d'extrema dreta a Madrid poc abans de la mitjanit per culpar al PP d'una "desmobilització" que els ha perjudicat.

  • "El senyor Feijóo ha guanyat les eleccions no depenent de Vox, com volia. Entenem que mantindrà la seva oferta al PSOE per governar que blanqueja els quatre anys de govern de Pedro Sánchez", ha començat dient.
  • "Hem alertat tota la campanya d'unes enquestes manipulades que han provocat desmobilització", ha seguit criticant Abascal, amb retrets a Feijóo per no haver participat en el debat de RTVE i per fomentar una "campanya de desprestigi i demonització" contra Vox, sota el seu parer.
  • I ha assegurat: "Hi ha una molt mala notícia per als espanyols: Pedro Sánchez, malgrat perdre, podria ser investit amb el suport del comunisme, del terrorisme i del separatisme", en referència als pactes que haurà de tancar amb partits com Sumar, Bildu i ERC.