Eleccions generals 2023
El president del PP, Alberto Núñez Feijóo, en un acte d'homenatge a Miguel Ángel Blanco, víctima de Txapote, a Ermua (Biscaia)
Foto: El president del PP, Alberto Núñez Feijóo, en un acte d'homenatge a Miguel Ángel Blanco, víctima de Txapote, a Ermua (Biscaia) | EFE
Memòria democràtica

Qui és Txapote, el terrorista d'ETA que apareix al lema de PP i Vox contra Sánchez

Actualitzat: Dimarts, 18 de juliol de 2023. 09:37
Temps de lectura: 4 minuts
El president del PP, Alberto Núñez Feijóo, en un acte d'homenatge a Miguel Ángel Blanco, víctima de Txapote, a Ermua (Biscaia)
Foto: El president del PP, Alberto Núñez Feijóo, en un acte d'homenatge a Miguel Ángel Blanco, víctima de Txapote, a Ermua (Biscaia) | EFE

El malnom de 'Txapote' ha ressorgit en campanya per les eleccions generals del 23 de juliol, empentat pel Partit Popular (PP) i l'extrema dreta de Vox. Seu és el nom que porta el conegut lema 'Que et voti Txapote', i que ambdós partits han fet seu per atacar Pedro Sánchez, el candidat del PSOE. Tanmateix, cal saber qui és i què va fer per entendre la dimensió que ha pres la degradació de la política a Espanya.

Per què és important? Aquesta és una de les polèmiques més grans de la campanya electoral. Alberto Núñez Feijóo (president del PP) i Santiago Abascal (el seu homònim de Vox) la fan servir per criminalitzar l'actual president del govern espanyol, però les famílies de les víctimes d'ETA els han reclamat que deixin de fer-lo servir perquè "banalitza el terrorisme" i els provoca "dolor".

Qui és Txapote i què va fer com a terrorista d'ETA?

El seu nom real és Francisco Javier García Gaztelu i va ser dirigent de la banda terrorista ETA, que reivindicava amb les armes la independència del País Basc.

Visió global: És un dels criminals més coneguts de la banda terrorista tant pel nombre de víctimes com per la importància d'aquestes. Txapote va matar 13 persones, entre elles els dirigents del PP Miguel Ángel Blanco i Gregorio Ordóñez, i el dirigent socialista basc Fernando Múgica.

El de Miguel Ángel Blanco, el seu atemptat més conegut

El seu crim més sonat és el de Miguel Ángel Blanco, dirigent del PP segrestat i assassinat a Ermua (localitat de Biscaia) el 13 de juliol del 1997; fa, precisament 26 anys.

  • Txapote va ser un dels tres segrestadors, juntament amb la seva parella, Irantzu Gallastegi, alias 'Amaia. Van acabar matant Blanco després que el govern espanyol es negués a negociar amb ells. Els fets van generar una gran reacció social arreu d'Espanya contra ETA.

La campanya electoral 'ressuscita' ETA en campanya: què diuen?

A banda del lema 'Que et voti Txapote', PP i Vox també han recuperat l'assassinat de Miguel Ángel Blanco per atacar el PSOE. Ho ha fet Feijóo durant el cara a cara amb Sánchez, al qual acusa de "governar" amb Bildu, partit que ha inclòs a les seves llistes persones condemnades per la seva implicació amb la banda armada, i que després va retirar per l'escàndol; també cal indicar que Bildu no governa amb els socialistes a l'executiu, sinó que sovint reben els seus vots al Congrés).

Què diuen? Tot plegat, amb la dreta i l'extrema dreta simulant una suposada sensibilitat per les víctimes del terrorisme, mentre es neguen a deixar de fer servir el lema 'Que et voti Txapote'. De fet, el president del PP ha negat després d'un acte d'homenatge a Blanco que l'eslògan suposi una falta de respecte, i ha tornat a acusar Bildu de "senyors que s'enriuen de les víctimes d'ETA".

  • Ara bé, hi ha qui està a favor de l'ús partidista de la frase. S'hi oposen diverses entitats i els familiars d'una vintena de víctimes (entre elles Consuelo, la germana del polític popular assassinat Gregorio Ordóñez), però la germana de Miguel Ángel Blanco, Marimar, hi dona suport públicament.

Origen del lema 'Que et voti Txapote'

L'eslògan va aparèixer per primer cop en una pancarta a Sevilla durant un acte electoral de Pedro Sánchez el 3 de setembre. Després, un ultra va aprofitar una connexió en directe per televisió per altres motius per cridar a càmera "Sánchez, que et voti Txapote".

  • Després, va agafar força durant la campanya de les passades eleccions municipals i autonòmiques del 28 de maig del 2023, però està sent ara (en la cursa per arribar a la Moncloa) quan està sonant més per intentar desbancar el president socialista.

Què sabem de Txapote en l'actualitat? Quan sortirà de la presó?

L'etarra compleix la seva pena a la presó de Zaballa, a Àlaba, després de ser acostat al País Basc l'any 2022. Està condemnat per 13 assassinats de la banda terrorista, amb un total de 603 anys de presó només per delictes de sang.

  • Després que se li hagi anat ampliant la condemna aquests anys, es preveu que Txapote segueixi a la presó fins al mes de febrer del 2031, data provisional de llicenciament de la seva pena.