Eleccions generals 2023
Imatge d'arxiu de les eleccions municipals a Barcelona
Foto: Imatge d'arxiu de les eleccions municipals a Barcelona | Principal / Oliver de Ros
23-J

El vot de l'estranger no canvia el repartiment de diputats a Catalunya

Temps de lectura: 2 minuts
Imatge d'arxiu de les eleccions municipals a Barcelona
Foto: Imatge d'arxiu de les eleccions municipals a Barcelona | Principal / Oliver de Ros

Aquest divendres 28 de juliol ha començat el recompte del vot estranger de les eleccions generals d'aquest 23-J. Totes les mirades estan posades en aquests vots que podrien ballar uns escons importants per parlar de majories per a la investidura.

Per què és important? En funció del recompte dels vots espanyols a l'estranger, Pedro Sánchez podria no tenir prou amb una abstenció de Junts, sinó que necessitaria el vot a favor per ser investit.

Què en sabem? De moment, pel que fa a Catalunya, a Tarragona i Girona, que eren les dues províncies que tenien risc de patir canvis, no hi ha hagut cap canvi en l'assignació d'escons.

  • A altres províncies l'escrutini del vot estranger encara continua, tot i que no hi ha res en joc.

Tot i això, les mirades estan posades a llocs com Madrid. Allà encara hi ha un diputat que podria passar del PP al PSOE i en cas de ser així, s'alteraria la majoria del bloc d'esquerres.

  • Si ens trobéssim en aquest escenari, Sánchez no en tindria prou amb l'abstenció de Junts i caldria el vot a favor.
  • A més, Vox es disputa un representant a Cantàbria amb el PP i a Terol ho fa Terol Existe. PSOE pot fer-se amb un diputat del PP a Salamanca i un altre a Ceuta. Finalment, en podria perdre a Santa Cruz de Tenerife en favor de Sumar i a Albacete en benefici de Vox.

Context: L'independentisme té la clau de la governabilitat d'Espanya amb uns resultats molt empatats entre ERC i Junts, que han aconseguit 7 escons cadascun, EH Bildu (6) que passa per davant al PNB (5) i el BNG de Galícia amb 1 escó. En aquest sentit, l'únic partit independentista que ha quedat fora ha estat la CUP, que ha perdut els dos escons que tenia.

  • Cal recordar que tots ells han apujat el preu a canvi d'investir Sánchez, inclús alguns com Junts han reclamat un referèndum d'autodeterminació, altres com ERC han exigit el traspàs de Rodalies, millorar el finançament de Catalunya i avenços en la taula de diàleg.
Etiqueta: Eleccions