Eleccions municipals 2023
Col·legi electoral a Barcelona
Foto: Col·legi electoral a Barcelona | Oliver de Ros | Principal
Eleccions generals

L'abstencionisme pren força: els catalans, dels que menys han votat el 23-J

Temps de lectura: 2 minuts
Col·legi electoral a Barcelona
Foto: Col·legi electoral a Barcelona | Oliver de Ros | Principal

Gairebé la meitat dels ciutadans espanyols s'han quedat a casa i no han votat a les eleccions generals del 23 de juliol. Així mateix, els catalans han estat dels més abstencionistes junt amb els balears i els canaris.

Per què és important? L'abstenció és una forma de participació política que denota desconnexió amb la política, desinterès o bé enuig. Malgrat que els partits hagin posat tota la carn a la graella per engrescar els votants, s'ha tornat a repetir la davallada de participació que es va registrar a les eleccions generals.

En resum: La xifra de participació a les 18:00 ja confirmava la davallada de la participació, quan aquesta se situava en un 53,12%. Això són 3,73 punts menys que als comicis de l'any 2019, quan era de 56,85% a aquesta hora.

Visió global: Segons dades del Ministeri de l'Interior, els catalans són els tercers ciutadans d'Espanya que més s'han abstingut a les eleccions generals del 23 de juliol; només un 48,72% dels electors de Catalunya han anat a les urnes.

  • Els ciutadans balears són els segons que menys han votat, ja que ho han fet un 48,58%, mentre que la classificació la lideren les Illes Canàries; allà, només han exercit el seu dret a vot el 45,39% dels canaris. 

A més: A Catalunya, la davallada de participació és d'uns 11 punts. Per demarcacions, els ciutadans de Girona són els que menys han votat (ho han fet el 46,2%, 12,9 punts menys que el 2019), seguits pels de Lleida (45%, 11,5 punts menys), Tarragona (49,2%, 8,4 punts menys) i Barcelona (49,1%, 11,3 punts menys).

A la pràctica: Cal veure l'impacte que aquestes xifres d'abstenció tenen en els resultats. Posant la vista en les eleccions municipals del 28 de maig del 2023, cal recordar que la baixa participació va perjudicar les esquerres i beneficiar la dreta i l'extrema dreta arreu d'Espanya, i va perjudicar els partits independentistes a Catalunya.

A més: La jornada s'ha desenvolupat sense incidents destacables. Per exemple, totes les meses electorals (més de 60.000 a tota Espanya) s'han constituït, malgrat els dubtes en tractar-se d'unes eleccions celebrades al juliol, mes escollit pel 30% de ciutadans per marxar de vacances d'estiu.

 

Etiqueta: Eleccions