Eleccions generals 2023
L'expresident a l'exili, Carles Puigdemont, amb el president d'Espanya
Foto: L'expresident a l'exili, Carles Puigdemont, amb el president d'Espanya | EFE
Investidura

Puigdemont s'involucrarà en primera persona en les negociacions amb el PSOE

Temps de lectura: 2 minuts
L'expresident a l'exili, Carles Puigdemont, amb el president d'Espanya
Foto: L'expresident a l'exili, Carles Puigdemont, amb el president d'Espanya | EFE

Waterloo - Madrid, línia directa. Carles Puigdemont, expresident a l'exili, s'involucrarà en primera persona en les negociacions amb el PSOE per una eventual investidura de Pedro Sánchez. 

Per què és important? Des de la nit electoral, dels resultats es va desprendre un gran titular: la investidura de Sánchez està en mans de Junts, és a dir, de Puigdemont.

Context: El bloc del PSOE-Sumar necessita els escons dels independentistes bascs i catalans per sumar més 'sí' que 'no' en una segona ronda per investir Sánchez. Si no els aconsegueix, Espanya es veuria empesa a unes segones eleccions per Nadal.

En profunditat: Junts ha sigut l'últim, però ja ha configurat el seu equip negociador. Diversos mitjans han revelat que els postconvergents han escollit un equip de tres grans pesos pensants. Qui liderarà l'equip és Puigdemont, però el seguirà el secretari general de Junts, Jordi Turull, i la candidata del partit pel 23 de juliol, Míriam Nogueras.

D'altra banda: Si s'oficialitza la línia directa entre Madrid i Waterloo, molt probablement el PSOE hauria de desplaçar-se fins a Bèlgica per negociar. Això no seria cap novetat, ja que tal com va explicar Puigdemont, dos emissaris socialistes van viatjar fins a la Casa de la República per traslladar-li l'oferiment d'un indult a canvi de tornar a Espanya.

Situació actual: Junts situa el preu als seus vots en referèndum i l'amnistia, però els seus socis republicans ja demanen que es rebaixin les exigències per no bloquejar la investidura. És per això que clau estarà en saber si els de Puigdemont estan disposats a rebaixar les expectatives i el PSOE a fer un esforç públic per gesticular en favor de la concessió a l'independentisme.

  • De fet, el sector pragmàtic de Junts, que lideren personalitats com Xavier Trias o Artur Mas, ja han demanat públicament que es faciliti la investidura de Sánchez i que enrocar-se en la demanda del referèndum seria contraproduent.

Per acabar: A més també serà clau saber si s'acaba de concretar si avança o no el front comú entre Junts i ERC per teixir una estratègia comuna que no fracturi més l'independentisme.