Eleccions municipals 2023
Moià
Foto: Moià
Eleccions municipals

Impugnen una llista electoral de Moià per tenir massa dones

Temps de lectura: 2 minuts
Moià
Foto: Moià

La Junta Electoral ha impugnat la candidatura de Capgirem Moià per haver-hi una representació molt més alta de dones que d'homes. 

Per què és important? La Junta Electoral és l'encarregada de fer d'àrbitre en tots els processos electorals de cara les eleccions municipals que se celebren el pròxim diumenge 28 de maig

Què en sabem? L'organisme ha impugnat la llista de Capgirem Moià del municipi de la comarca del Moinaès, perquè hi ha una representació massa alta de dones en comparació amb els homes. 

El motiu: La llei estipula que els dos gèneres han d'estar representants amb un mínim del 40% en les llistes electorals, tant per homes com per dones. 

  • Inicialment, la llista de Capgirem estava formada per 8 dones i 5 homes. 

Què han decidit? Ara la formació ha decidit canviar una de les dones de la llista per un home per arribar a cobrir la representació exigida. 

  • "No és el que més ens ve de gust, però sinó el poble es quedaria sense el projecte pel qual hem estat treballant tants mesos", ha dit la cap de llista, Lakshmi Roset.
  • L'esmena per fer aquesta modificació s'ha de presentar abans de dissabte i encara estan estudiant quin serà el millor canvi en una llista on hi ha 8 dones i 5 homes.
  • Finalment, hi haurà 7 dones i 6 homes i la dona que surti es mantindrà en el projecte i anirà de suplent.
  • Capgirem Moià troba "absurd" que una llei que havia de servir per corregir la "infrarepresentació" històrica de les dones ara els penalitzi just pel contrari.

Context: Les dones cada vegada agafen més presència en la política. Anys enrere, ocupaven un espai molt simbòlic. Avui dia, són cada vegada més les dones que lideren la política al nostre país i busquen la igualtat entre els dos gèneres.