En directe
EN DIRECTE
ÚLTIMA HORA

Convocades les eleccions municipals

Urna

Convocades les eleccions municipals

Temps de lectura: 1 minut

Aquest dimarts s'ha publicat al BOE la convocatòria oficial de les eleccions municipals. Se celebraran el 28 de maig de 2023.

A diferència d'altres processos electorals, les eleccions municipals estan fixades per llei i sempre són cada quatre anys i el quart diumenge del mes de maig. 

20:56

Rescatada una excursionista de Girona

La Guàrdia Civil rescata una dona de 53 anys que havia caigut d'una alçada de 20 metres a prop del refugi de Bachimaña, al terme municipal de Panticosa, a l'Aragó. 

  • La dona ha caigut sobre les 10:00 i ha lliscat 35 metres muntanya avall, ha perdut la consciència i tenia una ferida al cap.
  • La víctima de l'accident ha estat traslladada a l'hospital Miguel Servet de Saragossa en helicòpter.
20:06

Denuncia contra la consellera Teresa Jordà

El Pacma i les entitats animalistes Lex Ànima i Fundació Altarriba han denunciat la consellera d'Agenda Rural, Teresa Jordà, a la Fiscalia de Medi Ambient per la seva gestió de la plaga de conills a Lleida.

  • Segons les entitats, haurien comès els delictes de prevaricació, malversació i contra el medi ambient. 
  • Asseguren que Jordà i la directora d'Ecosistemes Forestals, Anna Sanitjas, "creen alarma amb una suposada plaga de conills" per la qual s'han abonat honoraris a caçadors per eliminar-los.
  • Els denunciants afirmen que la Jordà va autoritzar la posada en llibertat de més de 15.000 conills que es troben en granges amb l'única intenció de "prevaldre els interessos econòmics" del sector de la caça.
19:15

Judici contra Donald Trump

L'expresident dels Estats Units ha arribat a les 19:00 al tribunal de Nova York que el jutjarà per suborn a l'actriu pornogràfica Stormy Daniels.

  • Una gran expectació mediàtica esperava a Trump, que ha estat formalment arrestat i processat per les autoritats de Nova York. 
  • Se li prendran les empremtes dactilars i no està clar si se li farà l'habitual fotografia del registre de processats.
  • S'espera que Trump es declari innocent de tots els càrrecs i que el jutge el deixi tornar a la seva residència de Florida.
17:45

Des de dilluns i fins demà dimecres, s'il·luminarà la façana de la Sagrada Família de Barcelona mentre sona una locució musicada de la passió de Jesucrist.

15:50

Tribunals. L'Audiència de Girona rebutja jutjar per assassinat els suposats "autors intel·lectuals" del crim de la supervisora del servei de diàlisi de la Clínica Girona durant un robatori a casa seva el 25 de setembre del 2020.

  • La sala només manté la imputació cap als dos sospitosos, que són la companya de feina de la víctima i el seu marit, pels delictes de robatori i detenció il·legal i dicta el sobreseïment provisional pel d'assassinat.
  • L'Audiència recull que cap dels dos processats "va ser present" al pis i conclou que no hi ha indicis suficients que avalin que la mort de la infermera "estigués preordenada en un pla conjunt". 
15:05

OTAN. Finlàndia ja és membre de l'OTAN.

  • L'aliança ha conclòs aquest dimarts el procés d'adhesió del país, després que Hèlsinki demanés al maig de l'any passat l'entrada.
  • La sol·licitud de Finlàndia, així com la de Suècia, feta alhora, deixava enrere la política de no-alineament en el marc de la invasió russa d'Ucraïna.
  • Amb la incorporació de Finlàndia com a aliat número 31, l'OTAN té ara el doble de frontera amb Rússia, ja que Finlàndia té més de 1.340 quilòmetres de frontera amb Rússia.
  • A diferència de la petició d'entrada finlandesa, la sueca continua bloquejada per part de Turquia i Hongria.
14:10

Detenció. Els Mossos d'Esquadra detenen un jove a Barcelona per una agressió homòfoba a una parella. 

  • L'agressor va increpar els dos homes amb insults homòfobs i els va amenaçar i agredir amb una navalla. 
13:54

Agressió sexual. Tres anys i nou mesos de presó per agredir sexualment una dona que havia conegut per una aplicació a Reus. L'acusat ha acceptat la pena pels delictes d'agressió sexual, tracte degradant i descobriment i revelació de secrets.

  • La víctima va conèixer el processat a través d'una aplicació. Tot i la seva negativa, l'home va obligar-la a mantenir relacions sexuals i va gravar-li un vídeo.
13:27

Exteriors. L'executiu català nomena Anna Vives Tarrés com a delegada del Govern a Andorra per als pròxims quatre anys.

  • Es tracta de la primera delegada a representar l'executiu català al país amb l'objectiu de reforçar la relació amb les institucions andorranes.
  • Amb els darrers nomenaments de les delegades a Andorra, el Japó i al Brasil, el Govern ja té 20 representants a l'exterior, repartits entre Europa, Amèrica, Àfrica i Àsia. 
12:50

Successos. A presó un home de 24 anys que es feia passar per metge utilitzant el carnet professional i un diploma acreditatiu de titulació universitària falsos.

  • A més, havia usurpat la identitat d'un metge titulat que està jubilat i que ho desconeixia.
  • El detingut, que tenia antecedents per fets similars, havia treballat amb aquesta documentació des del desembre de l'any passat i havia estafat amb tres serveis un total de 1.500 euros a l'entitat que el contractava.
12:32

Accident. Rubí ha decretat tres dies de dol a la ciutat pels dos veïns morts, i localitzats aquest dilluns, quan intentaven accedir al cim del Carlit, als Pirineus Orientals, al nord-oest de Font-Romeu.

  • Des d'aquest dimarts a les 9.00 h i fins dijous a la mitjanit s'han suspès els actes oficials i s'han col·locat les banderes a mig pal, segons detalla el decret d'Alcaldia.
  • Els serveis d'emergència buscaven els dos homes des de dissabte, quan es van perdre en una tempesta de neu, i els van trobar dilluns al vespre a l'est del pic, de 2.921 metres d'altitud.
  • Els dos excursionistes, de 54 i 56 anys, no van aconseguir arribar al refugi i van passar la nit al ras, amb temperatures inferiors als 25 graus sota zero.
11:01

Parlament. El PSC-Units ha registrat aquest dimarts una proposició de llei de reforma del reglament del Parlament que incorpora mecanismes per destituir membres de la Mesa de la cambra.

  • La proposta dels socialistes preveu que el ple del Parlament pugui deposar el president de la cambra o qualsevol altre membre de la Mesa per pèrdua de confiança de la majoria o bé perquè hagi sortit del grup parlamentari pel qual va ser elegit diputat. La pèrdua del càrrec, però, no implica perdre l'escó.
09:58

El PP posa en dubte la "credibilitat" de les dades d'ocupació. En una entrevista a TVE, Bravo ha afirmat que "hem vist el que ha passat amb els fixos discontinus que s'ocultaven i que finalment s'han reconegut" o "com l'Airef fa referència a un milió més de persones que estan en situació de desocupació i que buscarien una millora en la seva ocupació", o com l'ocupació entre els joves "només creix en 267 persones".

09:34

Detenció. Els Mossos d'Esquadra han detingut dos homes de 35 i 37 anys que haurien comès nou atracaments violents en establiments de l'àrea metropolitana de Barcelona, des de principis d'any.

  • Els arrestats, que acumulen 43 detencions per delictes contra el patrimoni, han ingressat a presó.
  • Les detencions van produir-se divendres passat, en el marc d'un dispositiu en què tres agents van resultar ferits, ja que els dos lladres s'hi van enfrontar violentament i van fer caure una motocicleta policial.
  • Els arrestats haurien recaptat 10.000 euros fruit de la seva activitat.
08:28

El temps. Jornada amb sol i temperatures altes aquest dimarts. Al migdia poden caure algunes pluges puntuals al prelitoral.