En directe
EN DIRECTE
ÚLTIMA HORA

Vox i el PP recuperen ETA en campanya

Hemicicle del Congrés el segon dia de debat de la moció de censura

Vox i el PP recuperen ETA en campanya

Temps de lectura: 1 minut

La dreta i extrema dreta espanyola, liderada pel PP i Vox, han recuperat ETA en la campanya electoral. Tot i que la banda terrorista es va dissoldre fa 12 anys, els dos partits han retret aquest dimecres al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que entre els candidats d' EH Bildu hi hagi exmembres de la banda amb condemnes.

Què diuen?

  • El diputat de Vox, Ignacio Gil Lázaro, ha acusat a Sánchez de "facilitar" que les llistes de Bildu estiguin "plenes de terroristes i assassins".
  • El portaveu de campanya del PP, Borja Sémper, ha retret a Sánchez que mentre ell era un "meritori membre del Consell de Caja Madrid, nosaltres ens jugàvem la vida i la juventut per derrotar ETA i per guanyar la llibertat. Això tampoc ho pot canviar", ha afirmat.
  • D'altra banda, la líder de Podem i ministra de Drets Socials, Ione Belarra, ha respos a la dreta a la que ha acusat de no saber fer campanya "sense recórrer a ETA" i creu que és "absolutament lamentable" que el PP "utilitzi la memòria de les víctimes amb fins partidistes per embarrar el debat polític.

21:00

Política. La candidata de Valents a Barcelona, Eva Parera, ha promès que acabarà amb la recollida d'escombraries "porta a porta" i l'ha descrit com una "pèssima idea" de l'actual govern municipal.

20:45

Política. La líder de Podem, Ione Belarra, ha anunciat que la formació lila registrarà demà dijous al Congrés una proposició de llei de reforma del Codi Penal que té com a finalitat perseguir empreses com Desokupa

20:16

Política.  L'alcaldable del PSC a Barcelona, Jaume Collboni, mantindrà el 'Bonus Cultura' amb rebaixes culturals i crearà un catàleg per a majors de 65 anys perquè puguin anar a actuacions o museus per cinc euros.

19:45

Política. Esquerra Republicana ha denunciat el "veto" que li fa Renfe per poder contractar publicitat i penjar cartells electorals a les estacions ferroviàries durant el període de campanya. En un comunicat publicat als mitjans del partit, els republicans constaten el "greuge" que representa que altres formacions polítiques sí puguin exhibir propaganda electoral en aquests espais.

19:15

Societat. L'Organització de les Nacions Unides (ONU) assegura que les temperatures globals durant els pròxims cinc anys assoliran nous màxims històrics.

18:45

Economia. Catalunya ha registrat un increment del 80% dels acomiadats en un Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO) fins a l'abril, amb 2.353 persones

18:15

Societat. La magistrada del jutjat de Manresa ha ordenat presó provisional comunicada i sense fiança per al presumpte autor de l'assassinat de la seva parella a Manresa.

17:30

Internacional. Rússia ha acceptat prorrogar l'acord dels cereals del Mar Negre durant dos mesos més.

  • Ho ha confirmat aquest dimecres la portaveu d'Exteriors del Kremlin, Maria Zakharova, poques hores després que el president turc, Recep Tayyip Erdogan, avancés la notícia. 
17:00

Societat. El Tribunal Suprem ha equiparat el tracte fiscal a l'IRPF dels cònjuges separats o divorciats que venen l'anterior habitatge habitual.

16:30

Política. El ple del Senat ha aprovat definitivament aquest dimecres la llei d'habitatge amb els vots del PSOE, ERC, Bildu, Compromís i Més Madrid. 

15:14

Mor una dona de 70 anys en l’incendi d’un pis al passeig de Sant Gervasi, al districte de Sarrià-Sant Gervasi de Barcelona. Els Bombers de Barcelona han rebut l’avís aquest dimecres a les 10:12 al matí.

  • Fins al lloc s’hi han desplaçat set dotacions, que han extingit el foc. Es desconeixen les causes que han originat l’incendi. Els Mossos d’Esquadra s’han fet càrrec de la investigació.
14:57

Presó provisional sense fiança per a l'acusat d'assassinar la seva parella embarassada a Manresa. Els Mossos d'Esquadra el van detenir aquest dilluns i aquest dimecres s'ha negat a declarar davant el jutge. Els fets van passar fa deu dies, quan la dona, embarassada d'uns quatre mesos, va ser trobada morta al pis on convivia amb la parella, al carrer Gaudí de la capital del Bages.

  • En un principi, els Mossos van descartar que es tractés d'un homicidi perquè no hi havia indicis de criminalitat, però els resultats forenses i la investigació policial el van apuntar com a principal sospitós. La causa, que no s'ha declarat secreta, està oberta per un delicte d'homicidi consumat.
13:57

El PP català repesca un altre dirigent de Ciutadans. El regidor i exmilitant de Cs crític amb la formació taronja, Paco Sierra, s'ha afiliat al PPC.

  • El candidat del PP a l'alcaldia de Barcelona, Daniel Sirera, i la diputada Lorena Roldán ha formalitzat la seva incorporació al partit i l'ha reivindicat com "la unió del constitucionalisme".
  • Els populars li han agraït la confiança i han assegurat que aquest fitxatge "segur que posarà a alguns molt nerviosos".
13:01

Inflació. L'Eurostat confirma l'increment de la inflació a l'eurozona després de cinc mesos a la baixa.

  • Durant el mes d'abril, els preus van augmentar un 7% en comparació amb el mateix període de l'any passat, un canvi de tendència marcat principalment per l'encariment dels preus de l'energia i dels serveis.
  • Espanya es manté com el tercer estat de la zona euro amb la taxa d'inflació més baixa a l'abril (+3,8%).
12:43

Les eleccions europees se celebraran entre els dies 6 i 9 de juny de 2024, segons ha apuntat aquest dimecres la presidència sueca del Consell.

  • Això vol dir que, a Espanya, els comicis haurien de tenir lloc el 9 de juny, si es manté la decisió que siguin un diumenge. Les dates han estat escollides pels ambaixadors dels 27 estats membres i es faran oficials la setmana vinent, quan els ministres donin el vistiplau a la decisió.
  • En total, més de 400 milions de votants estan cridats a les urnes per escollir els 705 diputats del Parlament Europeu. Les anteriors eleccions, celebrades el maig de 2019, van comptar amb una participació del 50,6%, set punts més respecte a les del 2014.
12:00

Taxistes i conductor il·legals. Els taxistes han denunciat aquest dimecres la tornada dels conductors pirata a la T1, després que el col·lectiu decidís fa uns dies retirar les patrulles per evitar la intrusió dels conductors il·legals.

  • El portaveu d'Élite Taxi, Tito Álvarez, ha fet una crida als taxistes a deixar de prestar servei a la zona de recollides com a mesura de pressió i ha anunciat que tornarà a activar les patrulles a la terminal 1. 
  • A més, ha avançat que si la situació no canvia "radicalment" les mobilitzacions tornaran a l'aeroport.
11:30

20 detinguts en el macrooperatiu antidroga de Reus. Els Mossos han trobat unes 1.000 plantes de marihuana en quatre plantacions i han realitzat 17 registrats. 

  • Han intervingut un 1 kilogram d'heroïna, 250 grams de cocaïna, dosis preparades per la venda, 15.000 euros en efectiu i 4 armes de foc.
11:01

Cas Laura Borràs. El Parlament ha defensat davant de la Junta Electoral Central (JEC) que no ha retirat l'escó a la presidenta suspesa de la Cambra, Laura Borràs, perquè el Suprem encara no ha resolt el recurs de cassació contra la sentència que la va condemnar per prevaricació i falsedat documental. 

10:29

Pedro Sánchez es pronuncia sobre les llistes electorals d'EH Bildu. El president espanyol ha aprofitat la sessió de control al Congrés per retreure a Bildu la inclusió de 44 exmembres d'ETA a les llistes del 28-M.

  • "Vostès s'han equivocat en l'elaboració de les llistes. Pot ser legal el que han fet, però no decent, i el que s'ha de demanar a aquestes persones és un missatge molt més contundent de reparació, perdó, reconciliació i homenatge a les víctimes", ha dit.
10:00

Botellots als búnquers. Els veïns del Turó de la Rovira denuncien que els botellots als búnquers del Carmel segueixen repetint-se "pràcticament a diari", tot i el tancament de l'espai en horari nocturn i la instal·lació de la tanca perimetral.

  • En un fil de Twitter, els veïns han explicat que aquest dimarts a les 21.00 hores hi havia una seixantena de ciutadans estrangers dins les bateries i centenars a l'exterior bevent i escoltant música amb altaveus.
09:37

Disparen un home a Cellera de Ter. Els Mossos investiguen el tret que va rebre un home a la cama a la localitat de La Selva després que un grup de persones assaltés la víctima la nit de dimarts a dimecres. 

  • El tret es va produir en una fàbrica de mobles en desús i els agents sospiten que els fets poden estar relacionats amb el tràfic de drogues. A la nau viuen persones que es dediquen a la recollida de ferralla.
  • Va ser la mateixa víctima qui va avisar els Mossos.
08:46

Dani Alves ha recorregut davant l'Audiència de Barcelona la mesura de presó provisional que el manté al centre penitenciari de Brians II des del gener i ha acusat la víctima de la presumpta violació que va cometre a la discoteca Sutton de la capital catalana de tenir una conducta "obertament sexualitzada".

  • El text del recurs també acusa la dona de "distorsionar la realitat". La jutgessa que instrueix el cas va denegar l'alliberament que ja havia demanat la defensa en la decisió que ara s'ha recorregut. Un dels motius per mantenir la presó va ser el risc de fuga del brasiler. Ara Alves afirma que ha empadronat i escolaritzat els fills a Espanya.
08:07

En marxa un dispositiu antidroga dels Mossos a Reus i Tarragona amb 17 entrades i registres. L'operatiu policial ha arrencat a les 3:00 de la matinada d'aquest dimecres i 16 de les entrades han estat simultànies. Hi ha diversos detinguts.