En directe
EN DIRECTE
ÚLTIMA HORA

L'equador de la campanya electoral

Jaume Collboni, Ernest Maragall, Ada Colau i Xavier Trias en un debat

L'equador de la campanya electoral

Temps de lectura: 1 minut

Fa una setmana es va donar per iniciada la campanya electoral de les eleccions municipals. El pròxim 28 de maig els ciutadans que formin part del cens electoral del seu municipi estan cridats a les urnes. 

A Barcelona, la campanya està sent intensa i amb dards entre els candidats. La incertesa dels resultats del diumenge 28-M crea una multitud d'escenaris en el consistori de la capital catalana. 

21:00

El candidat per Barcelona Xavier Trias es veu en una "bona situació" per guanyar el 28-M, tot i que desconfia de les pròximes enquestes. "Vindran unes enquestes que ens faran tremolar les cames, però són enquestes polítiques", ha dit aquest divendres al vespre. Les darreres enquestes situen a Trias en la competició per les tres primeres places, però donen millors resultats a l'alcaldessa Ada Colau i el candidat del PSC, Jaume Collboni, que s'estarien disputant la primera posició.

20:41

La Junta Electoral Central (JEC) ha rebutjat la petició de Vox perquè declari inelegibles els 44 candidats de Bildu que han estat condemnats per pertinença a ETA i que han complert les penes. En un acord, la JEC recorda que no té competència per actuar en aquesta direcció perquè la Llei del Règim Electoral General (LOREG) només permet apartar candidats electes de partits declarats il·legals mitjançant una sentència judicial ferma, un supòsit que "no es produeix en el cas present".

20:01

80.189 persones han sol·licitat votar per correu a Catalunya per als comicis del 28 de maig, segons les dades ofertes per Correus. Del total, 66.176 han fet la sol·licitud de forma presencial en alguna de les oficines del servei postal, mentre que les 14.013 restants ho han fet de forma telemàtica. En el cas de les sol·licituds presencials, a la demarcació de Barcelona n'hi ha hagut 49.298, seguida per la de Tarragona amb 6.218, per la de Girona amb 5.488 i per la de Lleida amb 5.172. Pel que fa a les telemàtiques han estat 10.705, 1.256, 1.138 i 914 respectivament.

19:28

La circulació a l'R2 sud recuperarà aquest dissabte el servei habitual després de la incidència del passat 1 de maig a Gavà, on des d'aleshores s'ha hagut de restringir la circulació de quatre trens per hora i sentit enlloc dels sis habituals i establir un sistema alternatiu per carretera per garantir el transport de viatgers. 

18:30

El PP de Barcelona proposa cobrir el tram de la Gran Via de les Corts Catalanes que va des de la plaça de les Glòries fins a Sant Adrià del Besòs i habilitar una zona verda a la cobertura de la carretera. Així ho ha anunciat el candidat dels populars a l'alcaldia de Barcelona, Daniel Sirera, que ha defensat la "unió" del barri, que ara mateix està "partit per la meitat" per l'autopista urbana. Segons l'alcaldable aquesta iniciativa es podria finançar amb fons europeus.

17:30

El president dels Estats Units, Joe Biden, ha anunciat aquest divendres als aliats del G7, en el marc de la cimera que celebren al Japó, que el seu país participarà en els esforços conjunts per entrenar pilots ucraïnesos en l'ús d'avions de combat F-16, segons informa la CNN. El mitjà, que cita un alt funcionari de l'administració nord-americana, indica que instructors nord-americans podrien prendre part de les sessions d'entrenament amb aliats i socis a Europa, unes sessions que podrien començar en les properes setmanes. 

16:38

Diversos experts en l'atenció a persones amb discapacitat intel·lectual han assenyalat aquest divendres que hi ha un excés de receptes de medicaments per al col·lectiu. La majoria d'aquestes persones reben tractament d'antipsicòtics i benzodiazepines. En una jornada sobre salut mental que s'ha fet al Parc Hospitalari Martí i Julià de Salt (Gironès) s'ha posat de manifest que el 70% de persones amb discapacitat reben tractament farmacològic. 

16:38

Diversos experts en l'atenció a persones amb discapacitat intel·lectual han assenyalat aquest divendres que hi ha un excés de receptes de medicaments per al col·lectiu. La majoria d'aquestes persones reben tractament d'antipsicòtics i benzodiazepines. En una jornada sobre salut mental que s'ha fet al Parc Hospitalari Martí i Julià de Salt (Gironès) s'ha posat de manifest que el 70% de persones amb discapacitat reben tractament farmacològic. 

15:48

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha iniciat un expedient sancionador contra Adif pel "presumpte incompliment de les obligacions d'informació respecte a les obres" de l'estació de Chamartín de Madrid. En un comunicat, la CNMC afirma que l'empresa pública no hauria transmès a totes les empreses ferroviàries la mateixa informació, ni al mateix moment, sobre l'estat i la previsió de finalització dels treballs.

15:17

Arxivada la denúncia contra la tinenta d'alcalde d'Urbanisme del Prat per presumpta prevaricació i tràfic d'influències. La titular del jutjat d'instrucció número 2 del Prat de Llobregat ha arxivat la denúncia contra la tinenta d'alcalde d'Urbanisme de la localitat, Alba Bou (En Comú Podem), per presumpta prevaricació i tràfic d'influències.

  • Un particular la va denunciar el passat mes d'octubre per, segons ell, no haver aturat la construcció d'un edifici on s'hi havien constatat diverses errades estructurals, i també l'assenyalava d'un possible frau en la concessió de la llicència. Segons el seu relat, la finca superava l'altura màxima permesa i incomplia la normativa antiincendis, i s'apuntava una relació familiar amb el responsable de l'obra. En el seu escrit, la jutge considera que no hi ha evidències de favoritisme amb el promotor.
14:19

Cultura. La cantant catalana Bad Gyal ha publicat aquest divendres una nova versió de la cançó ‘Qué rico’ amb Un Titico i El Dany MG. L’artista havia explicat a principis d’any la seva obsessió per aquesta cançó original a través de ‘stories’ a les xarxes socials i de generar “una grandíssim hype per la col·laboració entre els seus fans”, han explicat des de l’agència Doble Cuerpo. ‘Qué rico’ fusiona l’estil de música urbana de carrer amb sons tradicionals de la cultura cubana.

13:30

Colau creu que la denúncia de Sirera contra l'Ajuntament per la "inacció" de la Guàrdia Urbana a la Bonanova "no va enlloc". La candidata de Barcelona En Comú diu que "em preocupa zero, però això coincideix amb l'arribada de Feijóo i el pitjor PP de l'Estat, que busca crispar per intentar aparèixer amb més força a les enquestes".

  • Colau s'ha quedat "perplexa" per la denúncia perquè considera que presentar denúncies "fake" és passar una línia vermella. Per això, l'ha instat al candidat del PP a demanar disculpes i "rectificar".
12:32

La Festa del Cinema reuneix 977.714 espectadors a les sales de tot l’Estat. La xifra suposa un 37,9% més de públic que en l’edició celebrada el maig de 2022. La iniciativa, que s’ha allargat des de dilluns fins aquest dijous, ha registrat el nombre més gran de participants el dimecres amb 277.446 persones als cinemes.

  • En aquesta nova edició dels preus reduïts a les sales de cinema, la pel·lícula més vista ha estat ‘Guardianes de la Galaxia. Volumen 3’. Els altres títols més vistos han estat ‘Super Mario Bros. La película’, ‘¡Vaya Vacaciones!’, ‘Posesión Infernal: El despertar’ i ‘Fatum’.
  • La propera Festa del Cinema se celebrarà del 2 al 5 d’octubre.
11:37

Detenen a Salt un fugitiu perillós a qui buscaven internacionalment per tràfic de drogues. La Policia Nacional i els Mossos d'Esquadra han detingut un home reclamat per les autoritats marroquines, que tenia en vigor una ordre internacional de detenció per extradir-lo al país d'origen i que estava fugit des del 2021.

  • Se l'investiga per haver comès presumptament delictes relacionats amb el tràfic de drogues, la falsificació de documents i la pertinença a organització criminal. Per tot això, se li demanen més de deu anys de presó.
  • Va ser localitzat en un establiment hoteler de Salt, on passava la nit i d'on va intentar fugir en detectar presència policial. Després d'atrapar-lo, se n'ha decretat l'ingrés a la presó provisional per garantir la seva extradició al Marroc.
11:05

La CUP desplega una pancarta al Port de Barcelona per explicitar el seu rebuig als creuers.

  • "El monocultiu turístic és insostenible", ha denunciat l'alcaldable del partit a Barcelona, Basha Changue. La Policia Portuària ha identificat dos membres del partit aquest divendres al matí per l'acció, entre ells la diputada al Congrés dels Diputats Mireia Vehí, i ha despenjat la pancarta al cap de cinc minuts.
10:24

Mor ofegada una nena de tres anys en caure en una piscina particular a Sunyer (Segrià) aquest dijous al migdia.

  • Els Mossos d'Esquadra van obrir diligències i van determinar que es tractava d'una mort accidental. Segons el diari Segre, la petita es trobava amb la seva germana bessona i l'àvia. Els serveis d'emergència no van poder fer res per salvar-li la vida.
  • L'Ajuntament de Sunyer ha decretat aquest divendres tres dies de dol i ha suspès tots els actes programats, també els de la campanya per a les municipals del 28-M.
10:12

La circulació a l'R2 sud recuperarà aquest dissabte el servei habitual després de la incidència del passat 1 de maig a Gavà. Des d'aleshores s'ha hagut de restringir la circulació de quatre trens per hora i sentit en lloc dels sis habituals i establir un sistema alternatiu per carretera per garantir el transport de viatgers.

  • D'aquesta manera, si no hi ha cap imprevist, els trens de l'R2 sud tornaran a circular per aquest tram oferint el servei habitual en cap de setmana i els treballs hauran finalitzat un dia abans del termini que va donar la ministra de Transports, Raquel Sánchez. L'avaria de Gavà es va produir a les nou del vespre del passat 1 de maig per un incendi al quadre de senyals.
09:49

Rigoberta Bandini torna. La cantant va anunciar al juliol de l'any passat que després de la gira de la tardor es retiraria "una estona llarga", i així ha estat.

  • Torna amb un tema de base pop electrònica titulat Miami beach.
  • Bandini segueix fidel a l'estil que tant èxit li va donar.
  • Fa 10 dies, Bandi va avançar a les seves xarxes socials un segon de la cançó. 
09:20

Últim cap de setmana de Girona, Temps de Flors. Milers de persones ja han visitat els carrers gironins engalanats amb flors i ornamentacions. 

08:50

Mor un motorista en un xoc frontal amb un turisme a Saus (Alt Empordà). L'avís del sinistre s'ha rebut al voltant de les 7:00 del matí d'aquest divendres al quilòmetre 7,1 de la carretera GI-623. Arran de la incidència, que ha obligat a tallar la via en tots dos sentits de la marxa, s’han activat diverses patrulles dels Mossos d’Esquadra, dues dotacions de Bombers i tres ambulàncies del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM).

  • Les causes del sinistre encara s’estan investigant. Amb aquesta víctima, són 57 les persones que han mort en accident de trànsit enguany a la xarxa viària interurbana de Catalunya, de les quals 17 són motoristes.
08:20

Collboni diu que Trias és "el candidat de la inseguretat". En un acte a Sarrià, el candidat del PSC ha demanat a Trias "contenció i coherència": "És el candidat de la inseguretat jurídica quan diu que pagarem impostos a la hisenda catalana; de la inseguretat política quan diu que farà complir el mandat de l'1-O i de la inseguretat a la ciutat".

08:00

Temps. Dia de ruixats amb el cel força inestable. Matí amb núvols i alguna gota al litoral. Cap a la tarda s'esperen més pluges a la resta del territori.