En directe
EN DIRECTE
ÚLTIMA HORA

Compte enrere per les eleccions del 28-M

Sobres en un col·legi electoral

Compte enrere per les eleccions del 28-M

Temps de lectura: 1 minut

 

Últims dies de campanya electoral per les eleccions municipals. Diumenge se celebraran els comicis a tots els pobles i ciutats de Catalunya. 

A Barcelona, la recta final de la campanya s'entoma amb la incertesa sobre qui guanyarà les votacions i qui governarà la capital catalana.

21:08

Alguns manifestants antifeixistes a Barcelona han agredit diversos periodistes i han trencat aparadors d'entitats bancàries. Els agents han hagut d'amenaçar amb una intervenció policial.

Principal

20:44

El govern espanyol aprova la Llei de Paritat que obliga que hi hagi 40% de dones al sector públic i privat. Aquesta obligarà que hi hagi una presència d'almenys un 40% de dones en el Govern, els consells d'administració de les grans empreses, les candidatures electorals i els òrgans constitucionals. Així ho ha anunciat la vicepresidenta primera del Govern i ministra d'Assumptes Econòmics, Nadia Calviño, aquest dimarts, durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.

20:32

Una de les organitzadores de la protesta antifeixista s'ha dirigit amb un megàfon als convocats, tot denunciant que la campanya contra l'ocupació de les cases El Kubo i La Ruïna és una "estratègia electoral".

  • També ha titllat els empresaris del sector immobiliari de "feixistes" i ha titllat Desokupa de "matons" que conformen "un petit exèrcit privat de sicaris", juntament amb altres empreses més petites dedicades als desallotjaments d'espais.

Una de les organitzadores es dirigeix als convocats amb un megàfon | Oliver de Ros / Principal

Oliver de Ros / Principal

20:21

Tres dels quatre detinguts pel ninot contra Vinicius en un pont són membres de Frente Atlético. El quart és fill d'un guàrdia civil i se'ls investiga per un delicte d'odi. Segons ha informat la Policia, als arrestats se'ls atribueix un presumpte delicte d'odi.

  • El maniquí, pel qual es va obrir una investigació el passat 26 de gener, va aparèixer col·locat als voltants de la Ciutat Esportiva de Valdebebas al costat d'una pancarta amb el lema 'Madrid odia al Real' en la prèvia del derbi madrileny de Copa del Rei.
20:03

El Parlament Europeu confia que el Consell de la UE ratifiqui el conveni d'Istanbul durant les primeres setmanes de juny. Així ho ha assenyalat aquest dimarts l'eurodiputada del Partit Popular Europeu, Arba Kokalari, en una roda de premsa des de Brussel·les. Segons la dirigent sueca, la ratificació del conveni per part de la UE "està molt a prop", després d'estar bloquejada des del 2016 per la negativa d'alguns estats membres. 

  • Aquest és el principal instrument jurídic internacional per prevenir i combatre la violència contra les dones. Tot i que la UE en conjunt el ratificarà, sis països comunitaris continuaran rebutjant-lo. Davant aquest posicionament, els eurodiputats han exigit un canvi d'opinió.
19:49

En marxa la manifestació antifeixista convocada a la plaça Universitat de Barcelona. Desenes de persones protesten al centre de la capital catalana amb el lema "aturar el feixisme és cosa de tots" sota una convocatòria que també busca donar suport als ocupes de la Bonanova després dels enfrontaments de fa dues setmanes.

Manifestació antifeixista al centre de Barcelona | Oliver de Ros / Principal

Oliver de Ros / Principal

19:49

En marxa la manifestació antifeixista convocada a la plaça Universitat de Barcelona. Desenes de persones protesten al centre de la capital catalana amb el lema "aturar el feixisme és cosa de tots" sota una convocatòria que també busca donar suport als ocupes de la Bonanova després dels enfrontaments de fa dues setmanes.

Manifestació antifeixista al centre de Barcelona | Oliver de Ros / Principal

Oliver de Ros / Principal

19:37

La FAVB proposa reduir el pes del turisme a Barcelona del 12 al 8% del PIB. La Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona vaticina que en els propers anys "es viurà un creixement important del nombre de conflictes socials" i la crisi climàtica tindrà conseqüències "contundents".

  • Un dels sectors més afectats serà el turístic, segons la FAVB, que patirà fortes limitacions de la mobilitat (en especial la internacional), alhora que alguns dels recursos que el turisme "malbarata" (com ara l’aigua) se situaran al centre de la problemàtica.
  • La FAVB ha anunciat accions en defensa d'equipaments locals i mobilitzacions contra l'ampliació del port i l'aeroport.
19:13

L'Eurocambra demana incloure el tràfic de material nuclear o el sabotatge com a delictes subjectes a congelació d'actius. En una votació que ha tingut lloc aquest dimarts, els eurodiputats han fixat una primera posició -abans d'iniciar les negociacions amb el Consell- on sol·liciten que delictes com el tràfic il·legal de material nuclear, la confiscació no autoritzada de vaixells i aeronaus o el sabotatge també impliquin una congelació d'actius. Alhora, demanen que la nova normativa permeti aplicar sancions de forma "més accelerada" per evitar "llacunes".

18:52

Un camioner mor en un xoc entre tres camions a l’AP-7 a Santa Oliva. Un quart vehicle ha patit danys per l’impacte de la càrrega. Els Mossos d’Esquadra han rebut l’avís de l’accident a les 12.58 hores. Arran de la incidència s’han activat cinc patrulles dels Mossos, nou dotacions de Bombers, i tres unitats del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM).

  • Inicialment, s’ha deixat un carril obert, però passades les 14 hores s’ha tallat totalment la via en sentit nord i s’ha desviat el trànsit cap a l’N-340 per la sortida 31.
18:32

Xavier Trias carrega contra Ada Colau pel seu "urbanisme ideològic". "El resultat és que les coses no van bé i que estem perdent el temps", ha conclòs el candidat de Trias per Barcelona. Acompanyat de l'exconseller Josep Rull, Trias ha defensat en una roda de premsa aquest dimarts un model urbanístic "orientat envers el canvi climàtic", però "amb sentit comú i buscant el consens". 

18:04

Detingut el número tres de Coalició per Melilla en l'operació per la compra de vots. Agents de la Policia Nacional han detingut aquest dimecres el número tres de la formació Coalició per Melilla, el regidor de Joventut i Participació Ciutadana Ahmed Al-lal, segons fonts policials. La detenció s'ha produït en el marc de l'operació contra una trama de compra de vot a les eleccions del 28-M. Segons fonts d'aquest cos, s'han fet 10 escorcolls, entre altres a la seu del partit, i com a mínim 9 detencions, sis aquest dimarts i tres més el dilluns.

  • Segons informa la Cadena Ser, les detencions s'han produït després de detectar un intent de suborn a funcionaris de Correus de Barcelona, on la trama volia portar milers de vots per esquivar els controls establerts per la JEC davant la sospita d'un intent d'adulterar les eleccions.
17:39

CCOO exigeix al Govern una "resposta clara" davant les agressions i l'incivisme contra el personal de metro, Renfe i FGC. El sindicat reclama la constitució d'una taula de treball específica per afrontar la problemàtica. "Fa dos mesos que esperem resposta, després de les reunions que vam mantenir amb els departaments de Territori i Interior al febrer i març", ha recordat CCOO.

17:11

Detingut un home acusat de resistència i atemptat a l'autoritat després d'aparcar el cotxe damunt la vorera a Mataró. Els fets van passar vora les 16.00 h al carrer Antoni Campmany, quan una patrulla va multar el vehicle i el seu propietari va sortir d'un bar increpant els agents, segons detallen fonts municipals. Abans que agafés el cotxe, li van practicar la prova d'alcoholèmia, que va fer malament en tres ocasions, fet pel qual la policia considera que es va negar a fer-la. La situació va derivar en un presumpte delicte d'atemptat a l'autoritat i resistència en la seva detenció. Mentre aquesta es practicava, una altra persona va intentar obstruir l'arrest, fet pel qual també se'l va detenir.

16:50

El jutjat deixa en llibertat el conductor begut i sense carnet que va causar l'accident a Riudaura on va morir el germà. Segons informa el TSJC, l'arrestat ha passat aquest dimarts a disposició judicial i ha sortit en llibertat amb l'obligació de comparèixer sempre que sigui requerit. La causa està oberta per un delicte d'homicidi per imprudència i dos delictes contra la seguretat viària, per haver conduït sense tenir carnet i per circular sota els efectes de l'alcohol.

15:46

El jutjat deixa en llibertat provisional el conductor begut i sense carnet que va causar l'accident de Riudaura (Garrotxa) on va morir el seu germà, un menor d'edat veí de Montagut i Oix. Segons informa el TSJC, l'arrestat ha passat aquest dimarts a disposició judicial i ha sortit en llibertat amb l'obligació de comparèixer sempre que sigui requerit.

  • La causa està oberta per un delicte d'homicidi per imprudència i dos delictes contra la seguretat viària, per haver conduït sense tenir carnet i per circular sota els efectes de l'alcohol. El jutjat de Girona s'inhibirà al jutjat d'instrucció 2 d'Olot, que és el que estava de guàrdia la data dels fets.
15:13

El Tribunal Europeu dels Drets Humans dona a l'Estat fins a l'1 de setembre per donar detalls sobre els casos de Jordi Turull i Jordi Sànchez. Estrasburg ha fet arribar a les parts una sèrie de preguntes sobre les vulneracions de drets humans al·legades per Turull i Sànchez amb l'objectiu de pronunciar-se sobre l'admissió a tràmit o no de les demandes que han presentat tots dos.

  • Turull denunciava al TEDH la vulneració del dret a la llibertat, a la representació política i un abús de dret per part de les autoritats espanyoles, mentre Sànchez la violació del dret a participar en la campanya, assistir al Parlament i a la investidura.
14:51

Les denúncies per violències sexuals augmenten gairebé un 20% a Catalunya el primer quadrimestre del 2023. Els Mossos d’Esquadra han atès un total de 1.487 víctimes entre els mesos de gener i abril i han detingut o investigat al voltant d’un miler d’autors, un 12,3% menors d’edat. Els casos perpetrats per submissió química corresponen a un 1% amb 13 fets, i les agressions grupals representen un 4% del total, concretament 58 fets denunciats.

  • La portaveu del cos i cap de l’Àrea Tècnica de Proximitat i Seguretat Ciutadana, la inspectora Montserrat Escudé, ha alertat que un 60% dels casos es produeixen per part “d’autors coneguts” en entorns que la víctima considera “segurs”.
14:25

Barcelona en Comú vol prohibir els lloguers de temporada als 26 barris més tensats de la ciutat. És una de les propostes que ha explicat aquest dimarts Janet Sanz, actual regidora d'Urbanisme i candidata número tres de la llista encapçalada per Ada Colau. La candidata ha dit que no pot ser que els lloguers de temporada siguin "la drecera de lloguers de luxe" i per això volen regular-ho i prohibir-ho als 26 barris més tensats, inclosos en la zona 1 i 2 del Pla Especial d'Allotjaments Turístics (PEUAT).

14:02

Irlanda diu que TikTok està cooperant en les investigacions sobre protecció de menors. La comissària de protecció de dades d'Irlanda, Helen Dixon, així ho ha assegurat sobre les investigacions que l'autoritat irlandesa té obertes contra la companyia sobre protecció de menors i transferència de dades d'usuaris europeus a la Xina.

  • Dixon no ha donat detalls sobre els resultats de les investigacions perquè encara estan en marxa, però ha apuntat que l'anàlisi pel que fa a la transferència de dades a la Xina està "progressant notablement". "El primer esborrany està llest. La investigació ha estat àmplia i hi ha molt de material", ha remarcat.
13:42

Les erupcions volcàniques més recents de la península Ibèrica van tenir lloc a la Garrotxa. Un equip d'investigadors de diferents centres nacionals i internacionals revela que es van estendre fins fa només 8.300 anys i no 13.000 com es pensava.

Vista aèria de la Garrotxa | IPHES-CERCA

IPHES-CERCA

13:17

Brussel·les concedeix un nou paquet de préstecs a Ucraïna per 1.500 milions d'euros per donar suport financer al país. Amb aquest darrer anunci, Brussel·les ja ha entregat 6.000 dels 18.000 milions d'euros que té previstos desemborsar al llarg d'aquest 2023 en forma de préstecs per cobrir les necessitats financeres d'Ucraïna.

12:58

El proper ple del Parlament debatrà la llei de memòria democràtica del Govern i recordarà el diputat d'ERC mort dilluns. Així ho ha acordat la Junta de Portaveus reunida aquest dimarts, segons han informat fonts parlamentàries.

  • El ple de la setmana que ve començarà dimecres amb l'habitual sessió de control al Govern i al president de la Generalitat, veurà onze interpel·lacions a consellers i debatrà i votarà vuit mocions.
  • A més, el Govern hi presentarà la llei de memòria democràtica que va aprovar el març al Consell Executiu i els diputats hauran de decidir si la tramiten o no.
  • La Junta de Portaveus ha decidit que durant el ple es guardi un minut de silenci en record del diputat Flores, que també era regidor a Tremp (Pallars Jussà), i ha obert la porta a algun tipus d'homenatge que acordi el seu grup parlamentari, ERC, amb la família.
12:07

Atenció presencial per la campanya de la renda. L'Agència Tributària de Catalunya engega l'atenció presencial i gratuïta de la campanya de la renda i el patrimoni a les oficines que té distribuïdes arreu del territori.

  • La cita prèvia es podrà començar a demanar a partir de dijous i l'atenció es farà de l'1 al 20 de juny.
  • Des de l'inici de la campanya, les oficines ja han atès 2.128 persones per telèfon.
11:43

La ministra de Defensa, Margarita Robles, ha assegurat que Espanya no pot enviar F-16 a Ucraïna perquè no en té i que tampoc participarà en l'entrenament de pilots. "L'ajuda a Ucraïna és global i Espanya aportarà el que pugui i el que tingui segons la seva disponibilitat", ha dit Robles a l'arribada a la reunió de ministres de Defensa europeus.

  • Robles ha apuntat que com que no té aquests avions l'Estat tampoc pot participar en l'entrenament de pilots perquè cada avió "té la seva dinàmica". "La posició d'Espanya és de suport inequívoc a Ucraïna segons les seves possibilitats", ha insistit la ministra de Defensa, que ha detallat que l'Estat disposa d'avions F-18 i Eurofigters.
11:12

Operació policial amb registres i detinguts a Melilla per compra de vots a les eleccions del 28-M. Agents de la Policia Nacional estan duent a terme aquest dimarts una operació a Melilla contra una trama de compra de vot. Segons fonts d'aquest cos, s'han produït registres i detencions, i la jutgessa que porta el cas ha declarat secretes les actuacions, tot i que no n'ha transcendit el nombre.

  • Amb motiu de les eleccions del 28-M Correos va registrar un increment substancial de peticions de vot per correu que ascendien al 20% del total quan la mitjana a l'Estat no arriba al 3%. Diversos diaris van publicar investigacions que apuntaven que s'estava pagant entre 50 i 150 euros per vot.
10:15

Detenció 'in fraganti' a tres lladres. Els Mossos d'Esquadra han detingut 'in fraganti' tres homes que estaven robant a pisos de Sarrià-Sant Gervasi i que havien col·locat marcadors a diversos immobles, segons fonts policials.

  • Els fets van tenir lloc el passat 14 de maig al voltant de dos quarts de quatre de la matinada, quan agents de paisà van detectar tres persones en actitud sospitosa a la zona.
  • Els policies van aturar-los quan es trobaven a l'interior d'un edifici i en escorcollar-los van descobrir que duien a sobre estris per forçar panys.
  • Els agents van alertar una patrulla uniformada que va arrestar els tres sospitosos. Dos d'ells tenen 33 anys i el tercer 46. Els Mossos també van recuperar un rellotge valorat en 23.000 euros.
09:32

L'OCU denuncia que a Catalunya el temps d'espera mitjà per veure el metge de família és de gairebé set dies. Concretament, la demora se situa en els 6,9 dies hàbils, la xifra més elevada de tot l'Estat. Així es desprèn d'una enquesta que l'Organització de Consumidors i Usuaris ha elaborat entre el 15 de març i el 2 d'abril i en la qual hi han participat 2.261 persones.

  • Aquest termini és molt superior a les 48 hores d'espera màxima que les comunitats autònomes i el ministeri de Sanitat van fixar ara fa quatre anys a través del Marc Estratègic per a l'Atenció Primària. De fet, només el 32% d'aquestes cites compleix actualment aquest compromís, segons l'OCU.
08:39

Alerta per pluges a Catalunya. Les províncies de Lleida, Barcelona i Tarragona tindran aquest dimarts risc (avís groc) o risc important (avís taronja) per pluges intenses, que podran acumular fins a 40 litres per metre quadrat en una hora, o per tempestes, segons ha avisat l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET).

08:31

Salvador Illa demana per carta a la militància del seu partit un "últim esforç" en els cinc dies de campanya que queden per fer arribar a tots els racons del país la importància d'anar a votar el 28-M.

  • El primer secretari del PSC reivindica la "utilitat" del vot als socialistes assegurant que com més fort sigui el PSC "més política útil hi haurà a Catalunya, més acords i més mà estesa per desencallar projectes". Una actitud que contraposa al "soroll i als retrets". En aquest context, el líder del PSC ha fet una crida a treballar per una "mobilització màxima" aquest diumenge "de tots els socialistes i progressistes".
08:06

El temps. Comença el dia amb algunes pluges que avancen d'est a oest. Les tempestes puntuals arribaran primer cap a punts del litoral de Girona.

  • El cel estarà ennuvolat la major part del dia, amb algunes clarianes puntuals.
  • Pel que fa a les temperatures s'esperen màximes lleugerament més altes.