Fanzone
Mundial Qatar

S'acaba la prohibició homòfoba del dorsal 24 a la selecció del Brasil

Gleison Bremer va saltar aquest divendres al camp durant un partit del Mundial de Qatar contra Camerún amb el dorsal 24, un número associat des de fa dècades amb l'homosexualitat al Brasil.

Per què és important? La celebració del Mundial de futbol al Qatar ha posat al centre del debat i en dubte la manca de llibertat d'expressió i la vulneració de drets de les dones i la comunitat LGTBI+.

El motiu: El rebuig cap a aquest número prové del 'Jogo do bicho', una mena de loteria creada el 1892 en un zoològic amb l'objectiu de millorar els seus ingressos.

  • El 24 en aquesta loteria corresponia al cérvol, que en portuguès es tradueix com a "veado", expressió utilitzada per referir-se als homosexuals de forma despectiva; equivalent al terme "desviat".
  • Una altra explicació comuna és que el so de 24 és molt similar a "vim de quatro", traduït com a "vaig venir de quatre (grapes)".

Visió global: Enmig del mandat de l'ultradretà Jair Bolosnaro, obertament homòfob, ha sorgit un moviment a les xarxes socials sostingut pels principals mitjans de comunicació per tal de 'treure de l'armari' el 24.

Background: La selecció del Brasil ha evitat la polèmica del número 24 en competicions anteriors: A l'última Copa Amèrica la llista va ser de 28 jugadors i la 'canarinha' va ser l'única selecció que va decidir no incloure el dorsal 24 al seu llistat.

A la pràctica: Curiosament, aquest homòfob tabú s'ha vist trencat al Mundial de Qatar, disputat en un país on l'homosexualitat és delicte.