Fanzone
Mauricio Sulaimán, president del Consell Mundial de la Boxa
Foto: Mauricio Sulaimán, president del Consell Mundial de la Boxa | EFE
Boxa

Una categoria per a competidors transgènere revoluciona la boxa

Mauricio Sulaimán, president del Consell Mundial de la Boxa
Foto: Mauricio Sulaimán, president del Consell Mundial de la Boxa | EFE

Pla revolucionari al món de la boxa. El Consell Mundial de la Boxa (WBC, en les seves sigles en anglès) es planteja la creació d'una divisió transgènere.

Al detall: Mauricio Sulaimán, president del WBC, ha revelat en una entrevista a The Telegraph que des del Consell Mundial es planteja crear una divisió transgènere de boxa en 2023.

  • El debat sobre els esportistes transgènere a la boxa no havia tingut gaire transcendència, però l'anunci de les noves pautes del Comitè Olímpic Internacional han tornat a reobrir el debat. 
  • L'única polèmica relacionada es va obrir arran del 2018: Patricio Manuel, 3 cops campiona dels Estats Units en categoria femenina, va debutar com a boxejador professional masculí.
  • Sulaimán va fer èmfasi en el fet que amb el pròxim programa busquen la inclusió de tots els boxejadors a l'esport, per la qual cosa això no significa que enfrontarà a dones amb homes, sinó que s'estipularà una regla de naixement.
  • Es garantirà una competència entre iguals, ja que, aquells que hagin nascut homes, però van realitzar la seva transició, només podran enfrontar a persones amb la mateixa condició, ha detallat el president.

Què ha dit? El màxim mandatari de l'organisme ha explicat:

  • "Farem una convocatòria global per a aquells que estiguin interessats el 2023 i establirem els protocols. Van començar la consulta i és probable que creem una lliga i un torneig".
  • "És el moment de fer això i ho estem fent per seguretat i inclusió".
  • "Hem estat els líders en les regles de la boxa femenina, per la qual cosa els perills que un home combati contra una dona mai no ocorriran a causa del que implementarem".

A més: No és el primer cop que el WBC planteja la possibilitat de la creació d'una nova divisió. L'agost del 2022, el Consell ja va publicar un comunicat on reconeixia la falta de consens sobre "el que era un combat just amb un home o dona transgènere".

En context: El passat mes de novembre, el Comitè Olímpic Internacional (COI) va anunciar que renunciava al control actual dels esportistes transgènere, i que només evitaria els avantatges exagerats.

  • D'aquesta manera, el reglament del 2015 que regularitzava la participació d'atletes trans va quedar eliminat. El COI va deixar la decisió en mans de les Federacions.
  • Segons el comunicat del Comité, "tota persona té dret a practicar esport sense discriminació i de manera que es respecti la seva salut, la seva seguretat i la seva dignitat".

Què esperar? La resposta del món de la boxa ha estat positiva davant la proposta del WBC. La campiona mundial de la WBC, IBF i WBO del superwelter, Natasha Jonas, també va declarar a The Telegraph que està a favor de la creació de la divisió.

  • "És perillós de qualsevol manera. Si neixes dona, no hauries de combatre contra un home, i si un home en transició combat contra una dona, hi ha desavantatges fisiològics per a la dona", va explicar.
  • Fins al moment cap dels altres tres organismes de boxa, l'Organització Mundial, la Federació Internacional i l'Associació Mundial de la Boxa, s'han pronunciat al respecte.
Categoria: Fanzone