La Jungla
Pilar Eyre i Gabriel Rufián, a 'La fàbrica' de 8tv
Foto: Pilar Eyre i Gabriel Rufián, a 'La fàbrica' de 8tv | Elsa Barriga
Televisió

Pilar Eyre, agredida per parlar del rei: "M'han donat cops de bossa al carrer"

Barcelona.
Pilar Eyre i Gabriel Rufián, a 'La fàbrica' de 8tv
Foto: Pilar Eyre i Gabriel Rufián, a 'La fàbrica' de 8tv | Elsa Barriga

Pilar Eyre ha pagat "un preu molt alt", per haver dedicat la seva carrera professional a parlar de la monarquia. La cronista reial per excel·lència ha estat acomiadada d'algunes feines i ha sentit, en ocasions, que estava "aïllada professionalment". Fins i tot ha estat agredida al carrer pel fet d'haver opinat del rei, ha relatat ella mateixa aquest diumenge a La fàbrica de 8tv.

Al detall: Entrevistada per Gabriel Rufián, Eyre ha denunciat haver rebut "tot tipus de pressions" per la seva feina. Però el poder no ha estat l'únic que ha jugat un paper a l'hora d'intentar fer-la calla, diu la periodista. També ha viscut situacions amb gent anònima i que creuen totes les línies vermelles, fins al punt d'arribar a l'agressió física: "M'han donat cops de bossa al carrer", ha denunciat.

A més, Eyre afirma que té "una inspecció d'Hisenda anual" des de fa anys. Una persecució, per part de l'Agència Tributària, que relaciona amb la seva tasca fiscalitzadora de la monarquia: "No hi ha ningú més immaculat que jo en aquest sentit. Tinc un gestor honradíssim i a més sé que cada any me'n caurà una".

Corinna. Eyre participa també a Corinna y el Rey, el podcast que l'examant de Joan Carles I va estrenar el passat 2 de novembre i que posa, negre sobre blanc, tot el que va viure durant els anys de relació amb l'emèrit. De l'aristòcrata alemanya, la periodista diu:

  • "Sabem la punta de l'iceberg. El que ha passat aquests anys ha estat tremend".
  • "El que més ràbia em fa és el tractament injuriós a Corinna. Joan Carles deu al·lucinar de veure com l'estimen alguns periodistes".
  • "Li diuen que "calladeta està més guapa", el principal lema masclista. També que tot el que diu es mentida i que s'està enriquint. Que sàpiguen que ni ella ni ningú dels que hem participat al podcast hem cobrat".
  • "Ella es defensa. Els tribunals anglesos donen credibilitat a les seves acusacions. Joan Carles mou els seus peons per atacar-la. Aquí, l'única víctima és Sofia".

El futur de la monarquia. "En una conversa amb un amic, Joan Carles va dir l'any passat que a la monarquia li queden deu anys", revela Eyre. Si la institució no es renova, la periodista té dubtes sobre si Elionor arribarà o no a regnar. Alguns exemples:

  • Eyre rebutja els besamans perquè són "del segle XIX": "No em conviden però tampoc no hi aniria, em faria vergonya", assegura.
  • Les comparacions són odioses: "Veus les xarxes socials de la Casa Reial anglesa i t'adones que la comunicació aquí és nefasta. Ho fan fatal. Aconsegueixen l'efecte contrari".
  • Sobre Elionor: "Que no sapiguem res de qui ha de ser reina d'Espanya és monstruós. No coneixem les seves aficions amics... M'agradaria veure-la com altres princeses europees, que estan per causes ecològiques i van a protectores d'animals".
  • "Que fa Elionor per identificar-se amb la seva generació? Que la segueixin homes engominats i amb la bandereta no té cap valor".
  • D'altra banda, creu que hi ha un contrapès que sí referma els Borbons: els socialistes espanyols. "El PSOE és el gran avalista de la monarquia. Són més monàrquics que el propi rei", assenyala.

Catalunya. Rufián també ha trobat una estona per parlar de la relació de Felip VI amb els catalans. Eyre ha estat clara: "Se'ls omple la boca de dir que visiten Catalunya, però no". Això és el que pensa la comunicadora:

  • "Venir amb un cotxe amb vidres tintats, veure uns senyors amb esmòquin que et fan la gara-gara i tornar a Madrid no és visitar Catalunya".
  • "El Cercle del Liceu no és el teixit civil dels catalans. El que han de fer és parlar amb metges, professors, anar al Col·legi de Periodistes, la Boqueria".
  • "Si donen Catalunya per perduda, que no vinguin".

Procés. Com sempre, abans d'acabar el programa, Rufián ha preguntat a la convidada com resoldria el conflicte entre Catalunya i Espanya. Eyre demana més ponts i rebutja el que titlla de "mentides" sobre la llengua i els catalans:

  • "L'any passat, unes amigues periodistes d'El País em van visitar a Llafranc. Abans de venir em van dir: "Parlant castellà, estarem bé?"".
  • "Saben que és mentida [que es persegueixi el castellà], em fa ràbia. Però si a Madrid expliquem que som un horror...".
  • "També m'agradaria que els catalans viatgessin més a Madrid. Hi ha madrilenys antitaurins, que estan amb Catalunya...".

Per últim: Eyre no ha volgut marxar sense fer referència abans a la seva relació amb Jordi Pujol, a qui coneix personalment, i el seu aïllament actual a la política catalana.

  • "El que ha passat ha Convergència ho he viscut amb gran dolor, tenia una admiració impressionant per Jordi Pujol".
  • "Soc molt amiga d'un dels fills, és una persona brillant i mai s'ha aprofitat del càrrec del pare. Però són molts germans, potser algun si que ha sortit malament".
  • "Vam coincidir en un funeral, Pujol i Ferrusola saludaven i no els contestava ningú. Els giraven la cara, va ser vergonyós. Només van parlar amb mi".
  • Vaig veure una persona que va formar part dels seus governs, i tampoc [li va fer cas]. Pujol li va dir que l'havia trucat diverses vegades, i res. Era Artur Mas".