La Jungla
Albert Om a 'Ànimes'
Foto: Albert Om a 'Ànimes' | 8tv
Televisió

Albert Om, 'El convidat' i la mort dels pares: "Necessitava aturar-me"

Barcelona.
Albert Om a 'Ànimes'
Foto: Albert Om a 'Ànimes' | 8tv

Albert Om ha estat el convidat d'aquest dissabte al programa Ànimes de 8tv. Amb la Maria de la Pau Janer, el presentador ha mostrat la seva cara més íntima quan ha parlat de la necessitat de desaparèixer i de la mort dels pares.

Al detall: En acabar l'última temporada d'El convidat de TV3, l'any 2015, l'Albert Om va fer una passa enrere i va deixar d'aparèixer als mitjans. "No volia continuar d'esma [...] Després d'un programa tan intens, necessitava aturar-me", expressa. A 8tv, el periodista de Taradell revela que va marxar a viure tres mesos a Aix-en-Provence, a França.

Què diu Albert Om?

  • "Volia una ciutat petita, tranquil·la i sense gaire cotxes".
  • "Aleshores tenia els pares grans i fotuts, però encara es valien per ells mateixos. Si no ho feia en aquell moment, després seria més complicat".
  • "Vaig estudiar francès. Durant aquell temps només escoltava música en francès, veia televisió en francès...".
  • "Vaig començar a ser conegut fa 25 anys, a Malalts de tele. Ara volia desaparèixer, anar a un lloc on no em conegués ningú".

Context: No era la primera vegada que Om marxava una temporada a viure fora. Amb 25 anys va agafar un any sabàtic per anar a Londres. "No cal sortir a la televisió o la ràdio. Les ganes de desaparèixer són un desig universal", diu.

Els pares. Om va marxar a França l'1 de març de 2015. Aquell mateix dia va ser el primer que el pare no va reconèixer la mare, recorda: "M'ho van amagar un parell de dies. El pare va veure una persona a casa cuinant i li va preguntar qui era. La mare no m'ho va dir per no preocupar-me, però m'ho va explicar el meu germà".

A més, aleshores es va adonar que "els pares no es moren un dia, es van morint de mica en mica i vas fent dols". Per exemple, quan ja no recorden certes coses: "A sobre, quan veus que no tenen les mateixes prestacions, els esbronques. Ho han sigut tot a la vida, com pot ser que no recordin una cosa que he explicat tres vegades?".

Memòria familiar. Els últims anys de vida dels pares, Om va fer un esforç per "salvar la memòria familiar". Un desig –diu– que hi ha a totes les cases. Va començar a parlar més amb ells, i anotava les històries que li explicaven en un dietari que escriu des de fa deu anys.

Llibre. Del viatge a França i les històries familiars en sorgeix un llibre, El dia que vaig marxar. El va començar a escriure el 2020, després de la mort del pare el 2018 i la mare el 2019: "Tenia la sensació que havia d'esperar que ells morissin, fer-ho quan ja hagués passat".

Mort de l'avi. Entre les històries familiars que ha recuperat, Om recorda la mort de l'avi el primer dia que va entrar en combat durant la Guerra Civil. Una tragèdia de la qual ja havia parlat amb Eloi Vila a Quanta guerra! de TV3. Les seves restes mai no han aparegut: "Per mi ha sigut més important saber qui era que no pas trobar uns ossos. M'hauria agradat que això ho hagués pogut fer la meva àvia en vida".

Per últim, Albert Om celebra que es troba en un bon moment vital. De fet, assegura que els últims 10 anys "han estat els millors" de la seva vida, tant "a nivell personal com professional". Ara presenta Islàndia cada tarda de dilluns a divendres a RAC1. "Parlem del que volem i no tenim obligació de tractar l'actualitat. M'interessa, però m'agrada mirar-la amb calma i distància", expressa. Per això no té xarxes socials. El que ha de dir, ho reposa i ho diu a la ràdio.

Categoria: La Jungla
Etiquetes: Televisió 8TV