Meteo i Serveis
Peatge central de l'autopista C-16
Foto: Peatge central de l'autopista C-16 | Laura Busquets / ACN
Trànsit

Quins peatges apujaran el preu a Catalunya el 2023?

Peatge central de l'autopista C-16
Foto: Peatge central de l'autopista C-16 | Laura Busquets / ACN

Els peatges de la Generalitat pujaran entre un 6,57% i un 7,3% a partir del 2023, segons l'ordre signada pel conseller Territori, Juli Fernández, publicada aquest divendres al DOGC.

Per què és important? Malgrat que la finalització de les concessions de l’AP-7 i l’AP-2 van deixar Catalunya gairebé sense peatges explícits l’agost del 2021, encara hi ha quatre trams d’autopista en què els conductors han de passar per caixa.

Les raons: Fonts del Departament de Territori han concretat que les noves tarifes s'han fixat agafant la variació anual de l'IPC del mes d'octubre, que va ser del 7,3%.

  • En aquest sentit, el Govern assumeix uns 50 milions d'euros en concepte de bonificacions, descomptes i reduccions als peatges.

Al detall:

  • Al Túnel del Cadí, el peatge per a un turisme, furgó o furgoneta passarà dels 12,64 euros actuals als 13,48 euros a partir de l'1 de gener, xifra que suposa un 6,6% més que el 2022.
  • Al Túnel de Vallvidrera, el peatge en hora vall per a un turisme passarà dels 4,04 euros als 4,34 euros, mentre que en hora punta serà de 4,88 euros davant els 4,56 euros actuals.
  • A l'autopista d'Autema (a la C-16, eix Sant Cugat-Terrassa-Manresa) l'increment serà d'un 7,19%.
  • A l'autopista d'Aucat (C-32, eix Castelldefels-Sitges-el Vendrell) l'increment serà d'un 7,3%.

D'on venim? La Generalitat va anunciar diverses mesures per ampliar els descomptes als peatges, com l'augment de les bonificacions.

  • Per exemple, durant el primer trimestre del 2023, les rebaixes passaran del 70% al 80% a la barrera troncal i del 41% al 60% a la lateral al peatge de Sant Vicenç de Castellet de la C-16.
  • A la C-32, els recorreguts interns de l'autopista C-32 entre Cubelles (Garraf) i El Vendrell (Baix Penedès) passaran a ser gratuïts durant el primer trimestre i una bonificació al peatge de Vallcarca passarà del 40% actual al 50%.

Tot i això, la Generalitat justifica que no congeli el preu dels peatges per la incidència "molt significativa" que tindria en els pressupostos públics i la mesura s'allunyaria de les polítiques públiques de descarbonització de la mobilitat i d'incentiu per a un major ús del transport públic.

Categoria: Meteo i Serveis
Etiqueta: Trànsit