Meteo i Serveis
Un cotxe dels Bombers a l'Alt Berguedà
Foto: Un cotxe dels Bombers a l'Alt Berguedà | Bombers
Clima

Dos morts pel temporal Gerard a Espanya: quines són les zones més afectades?

Un cotxe dels Bombers a l'Alt Berguedà
Foto: Un cotxe dels Bombers a l'Alt Berguedà | Bombers

La borrasca Gerard, que des d'aquest inici de setmana ha causat estralls arreu d'Espanya, ha causat almenys dos morts. El temporal de pluja, neu, vent i la mala mar ha afectat desenes de carreteres, ha desbordat rius i ha obligat a evacuar famílies.

Què en sabem? La principal afectació de l'intens temporal es registra a les carreteres i autovies espanyoles, moltes de les quals han interromput el tràfic. 

  • Aquest dimecres s'ha activat l'avís taronja (important) en 12 comunitats autònomes a causa de les nevades i ratxes de vent que estan arribant als 110 km/h i onades d'entre 6 i 8 metres, segons informa l'Agència Estatal de Metereologia (AEMET).

A Catalunya el protagonista del temporal ha estat el fort vent que ha colpejat arreu del territori i que ha obligat als bombers a atendre 514 avisos relacionat amb les ventades entre el dilluns i el dimarts a les 22:00. 

Què està passant a la resta de l'Estat?

  • Navarra: És un dels punts més problemàtics ara mateix per circular en carretera. S'ha activat l'avís taronja per acumulacions de neu de 10 centímetres en 24 hores amb una cota d'entre 300 i 400 metres. 
  • Madrid: Les incidències es concentren a la A-1 on s'ha tallat la circulació de vehicles pesats a El Molar per avís groc de neu. El mateix ha passat a la localitat de Cercedilla i Miraflores de la Sierra.
  • Galícia: Una de les comunitats més afectades on hi ha alerta taronja per vents de fins a 74 km/h i onades de 6 a 8 metres.
  • Aragó: S'han vist afectades les carreteres A-21, A-23 i A-135 a Jaca, Nueno, Sabiñániga yi Torla.

Previsions: L'AEMET pronostica que la tempesta finalitzarà a partir del divendres 20 de gener quan s'imposi "progressivament l'estabilitat i es consolidi la presència d'una massa d'aire una mica més temperada".

Tot i això, aquest migdia ha llençat un avís per possibles ara allaus al parc nacional dels Pics d'Europa.

 A la pràctica: Si has de viatjar o moure't per carretera per Espanya, l'agència estatal permet comprovar l'estat de les carreteres en temps real mitjançant aquest enllaç.

Categoria: Meteo i Serveis
Etiquetes: Neu Pluja