Meteo i Serveis
Un usuari treu el cap en un tren de Rodalies aturat a l'estació de Gavà.
Foto: Un usuari treu el cap en un tren de Rodalies aturat a l'estació de Gavà. | ACN/ Albert Segura
Rodalies

Renfe trigarà fins a tres setmanes a solucionar el problema de l'R2 sud

Temps de lectura: 3 minuts
Un usuari treu el cap en un tren de Rodalies aturat a l'estació de Gavà.
Foto: Un usuari treu el cap en un tren de Rodalies aturat a l'estació de Gavà. | ACN/ Albert Segura

La incidència a l'R2 sud és "greu" i la circulació de trens no tornarà a recuperar la normalitat fins d'aquí "tres o quatre setmanes", ha afirmat el secretari general d'Infraestructures del Ministeri de Transports, Xavier Flores.

Per què és important? Un incendi en un quadre de senyals aquest dilluns al vespre va deixar centenars de persones tancades entre dues i tres hores a diversos trens de Rodalies.

Què ha dit? "És de les pitjors incidències que pots tenir: et deixa a cegues en el control de trens i la seguretat", ha reconegut Flores, en una atenció als mitjans des de l'estació de Sants.

  • "La millora serà progressiva. Si avui s'ha aconseguit que circulin dos trens per sentit i hora, demà dimecres el pronòstic és que s'augmenti la freqüència als tres trens per sentit i hora", ha avançat el secretari d'Infraestructures, que ha apuntat a la caiguda d'un llamp com la causant de l'avaria al sistema de senyalització de Gavà.

Les causes: Segons ha detallat Flores, aquest dilluns cap a les 21:00 es va trencar la catenària de la via 3 a l'estació de Gavà i el cable va caure "per mala sort" sobre un senyal del sistema de seguretat. Tot plegat va provocar que es cremés i es fessin malbé els sistemes auxiliars.

  • Flores ha explicat que, de moment, la investigació assenyala que o bé un llamp o bé el mal estat de la catenària podrien ser les causes que van provocar l'incident.

Què esperar? Està previst que s'ampliï la circulació a tres trens per hora i sentit a partir d'aquest dimecres. El secretari general d'Infraestructures del Ministeri de Transports ha lamentat que el "procés de recuperació de la normalitat durarà unes setmanes" i ha explicat que s'anirà millorant progressivament durant aquest període.

  • Des de Rodalies han afegit que els trens seran tant Rodalies com Regionals i que pararan en totes les estacions del trajecte, també ha informat que, si aquesta freqüència s'estabilitza, s'actualitzarà la pàgina web per reflectir tant els horaris de pas com el temps de viatges reals.
  • "O sigui, hi haurà trens aproximadament cada 20 minuts. A partir dels propers dies intentarem homogeneïtzar el servei i anar incrementant els combois", ha conclòs Flores, que ha estat acompanyat de la directora de Rodalies, Mayte Castillo; el subdirector d'Operacions Nord-est d'Adif, Alfonso Ruiz; i el subdirector de Circulació, Antonio Prim.

D'on venim? L’avaria va produir-se dilluns a les 21:00, quan va tenir lloc un incendi en un quadre de senyals que afecta l’enclavament de Gavà. Centenars de persones es van quedar tancades entre dues i tres hores a diversos trens de Rodalies de la línia R2 Sud i en alguns regionals que connecten Tarragona i les terres de l'Ebre amb Barcelona. La incidència afecta el sistema de senyalització entre el Prat i Castelldefels.

D'altra banda, ERC ha registrat tres sol·licituds de compareixença perquè els màxims responsables de Renfe i Adif donin explicacions al Parlament sobre la "mala gestió" d'aquest servei a Catalunya, després de la incidència.

  • En concret, els republicans demanen que compareguin a la comissió de Territori el president i l'expresident de Renfe, Raül Blanco i Isaías Táboas, i la presidenta d'Adif, María Luisa Domínguez. En una interpel·lació parlamentària al conseller de Territori, el diputat republicà Ferran Estruch ha acusat el PSOE de practicar una gestió "nefasta del servei", un servei que, al torn de rèplica, el conseller Juli Fernández ha reclamat que sigui transferit al Govern de manera completa.
Categoria: Meteo i Serveis
Etiquetes: Renfe Rodalies