Meteo i Serveis
Imatge d'arxiu d'un conreu
Foto: Imatge d'arxiu d'un conreu | Europa Press
Temps

Arriba una petita Dana aquest dimarts a Catalunya amb tempestes i risc d'inundacions

Temps de lectura: 3 minuts
Imatge d'arxiu d'un conreu
Foto: Imatge d'arxiu d'un conreu | Europa Press

Catalunya es prepara per rebre aquest dimarts una petita DANA, el temporal que el novembre de 2022 va provocar estralls al país. Una dotzena de comunitats autònomes estan en risc per pluges i tempestes, en concret, 28 províncies espanyoles es preparen per acollir tempestes, segons l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET).

Per què és important? Especialment preocupant és l'escenari que dibuixa l'AEMET a Barcelona i Girona, que estan en risc important (avís taronja) per uns ruixats que poden deixar fins a 40 litres per metre quadrat en una hora. Coincideix amb aquestes previsions el Servei Meteorològic de Catalunya.

  • També hi ha avís taronja a les Illes Balears, a Eivissa i Formentera.

Què en sabem? Al Baix Camp, es podrien superar els 40 litres per metre quadrat en 30 minuts, segons el meteocat. Els xàfecs, localment, podrien anar acompanyats de "temps violent", com avisa Protecció Civil de la Generalitat, amb acumulacions d'aigua de fins als 60 litres per metre quadrat.

  • L'organisme del Govern ha activat l’Alerta del Pla Especial d'Emergències per Inundacions de Catalunya INUNCAT.
  • En menor mesura, és probable que hi hagi fenòmens de temps violent (pedra>2cm i/o ratxes molt fortes de vent).

En detall: Les pluges començaran a afectar la meitat sud de Catalunya de cara al matí, i a la tarda l'aigua guanyarà presència a la resta de Catalunya.

  • Protecció civil demana a la ciutadania extremar les precaucions en els desplaçaments i les activitats a l’exterior.
  • També s'alerta sobre la possibilitat de crescudes sobtades de caràcter local a barrancs i lleres menors en els sectors de la conca de l'Ebre.
  • La CHE (Confederació Hidrogràfica de l'Ebre) ha intensificat la vigilància i recorda la possibilitat de crescudes sobtades de caràcter local a barrancs i lleres menors en els sectors de la conca de l'Ebre on es donin les tempestes més intenses. .

 Tot i això, farà més calor aquest dimarts, amb valors per sobre la mitjana climàtica del model de cara la setmana del dia 19 al 26 de juny.

Previsions: El dimecres la pluja es limitaria a les comarques de la Selva, Vallès Occidental, Vallès Oriental, Moianès i Osona. Els xàfecs aniran acompanyats de tempesta i localment de calamarsa o pedra.

A la pràctica: El Govern recomana extremar la precaució a les zones properes a rius, rieres i torrents de tot el territori que puguin patir inundacions a causa de les pluges intenses.

  • Cal evitar aparcar el vehicle en rieres o punts subterranis inundables, i no creuar mai rius o rieres si baixen amb aigua, sobretot a les zones on s’esperen intensitats i acumulacions més importants. Tingueu ben presents els consells davant fortes pluges que podeu trobar a interior.gencat.cat/inundacions. 

Per últim: L'AEMET marca amb el color groc (risc de pluges) les següents províncies i comunitats: Asturias, Cantabria, Vizcaya, Guipúzcoa, Navarra, La Rioja, Huesca, Zaragoza, Teruel, Ávila, Salamanca, Zamora, Valladolid, Soria, Segovia, Albacete, Cuenca, Toledo, Guadalajara, Madrid, Lleida, Tarragona, Castellón, Valencia, Alicante i Mallorca.

Categoria: Meteo i Serveis
Etiquetes: Sequera Aiguats