Meteo i Serveis
Una barca a la zona afectada per la sequera al Moll de Corçà, a Ager
Foto: Una barca a la zona afectada per la sequera al Moll de Corçà, a Ager | Ignasi Gómez / ACN
Sequera

Consulta si el teu poble o ciutat gasta més aigua de la permesa en sequera

Actualitzat: Diumenge, 25 de juny de 2023. 23:29
Temps de lectura: 2 minuts
Una barca a la zona afectada per la sequera al Moll de Corçà, a Ager
Foto: Una barca a la zona afectada per la sequera al Moll de Corçà, a Ager | Ignasi Gómez / ACN

El 36% dels municipis de les conques internes de Catalunya en estat d'excepcionalitat, que representen un 9% de la població, incompleixen la dotació d'aigua per la sequera.

Per què és important? Ara mateix hi ha 495 municipis que continuen en l'escenari d'excepcionalitat, 90 estan en alerta, 2 en prealerta i 43 en normalitat. 

Amb xifres: El 36% dels municipis de les conques internes de Catalunya en estat d'excepcionalitat incompleixen les dotacions d'aigua que fixa el pla de sequera del Govern, que estableix un límit de 230 litres per habitant i dia.

  • Segons dades de l'Agència Catalana de l'aigua (ACA), més de la meitat dels municipis, un 56%, amb un 90% de la població, sí que compleixen els llindars de consum per habitant i dia fixats.
  • El 8% restant no ha aportat dades.

Quins són els municipis? Cal recordar que aquests municipis són de les conques internes i, per tant, no s'inclouen dades de les conques que depèn de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE). Tampoc no hi ha dades dels llocs que estan en situació de normalitat i no estan obligats a presentar-les.

A la pràctica: El director de l'ACA, Samuel Reyes, ha informat que l'organisme ha obert una trentena d'expedients sancionadors a ajuntaments que no han presentat les dades requerides, sense especificar de quins es tracta.

  • També s'han enviat cartes a seixantena de municipis amb consum elevat per demanar informació sobre normativa municipal.

Què esperar? Segons ha explicat Reyes, aquests requeriments "no acaben sempre en un expedient sancionador, ja que alguns municipis, passats uns dies, presenten les dades".

Què diuen? Reyes ha especificat que la idea de publicar aquestes dades de consum d'aigua "no és criminalitzar als ajuntaments, sinó fer un crit d'alerta davant del malbaratament" davant d'aquesta situació de sequera.

  • El director de l'ACA ha destacat que s'ha de seguir treballant en les mesures previstes pels pròxims mesos i "anar resolent els problemes hídrics" davant la sequera.
Categoria: Meteo i Serveis