Societat
El salt del Duran del Canal d'Urgell
Foto: El salt del Duran del Canal d'Urgell | ACN
Sequera

Tres municipis catalans consumeixen més aigua de la permesa per la sequera

Temps de lectura: 2 minuts
El salt del Duran del Canal d'Urgell
Foto: El salt del Duran del Canal d'Urgell | ACN

A Catalunya tres localitats sobrepassen el consum d'aigua diària de 230 litres que marquen les restriccions fixades a causa de la greu sequera que viu el país. Així es desprèn de les últimes dades publicades per l'Àrea Metropolitana de Barcelona sobre la despesa de l'aigua a maig de 2023, quan ja s'havia decretat l'estat d'excepcional.

Què en sabem? Corbera de Llobregat, Cervelló i la Palma de Cervelló gasten més de 230 litres, però la meitat de l'aigua es perd abans d'arribar als domicilis a causa de les fugues i les característiques. 

  • Cervelló consumeix 263 litres diaris.
  • Corbera de Llobregat consumeix 232 litres.
  • Palma de Cervelló consumeix 254 litres.

El motiu: L'Àrea Metropolitana de Barcelona explica que gran part dels litres d'aigua que han d'anar a parar a les cases no arriba. El rendiment hidràulic en aquests municipis és baix comparat amb la resta de pobles i ciutats de l'AMB. A Cervelló és del 41,9%, a Corbera del 51% i a la Palma de Cervelló del 53%. A Barcelona, el rendiment és del 85%.

  • És molt més difícil que arribi l'aigua en aquestes localitats, ubicats en àrees muntanyoses, amb una orografia complexa i amb cases disperses en urbanitzacions, que a ciutats com Barcelona l'Hospitalet. 
  • L'AMB va enviar 22.000 cartes als usuaris de les localitats que superen el límit d'aigua fixat. Tot i que aquestes 3 localitats evolucionen positivament, les solucions efectives només passen per més inversions. A Cervelló i la Palma, el 90% de la xarxa té més de 30 anys i un 30% té més de 50 anys.

A més d'aquestes 3 localitats, hi ha una vintena que, fins i tot, dupliquen o tripliquen el consum permès. La Generalitat encara no ha revelat quins municipis són, però el nou conseller d'Acció Climàtica, David Mascort s'ha compromès a fer públiques aquestes dades les setmanes vinents.

La despesa del turisme: Les dades de l'AMB constaten que el consum d'aigua del turisme a Barcelona duplica la mitjana del consum domèstic ciutadà. Els turistes i alguns veïns de Barcelona i Sant Cugat són considerats grans consumidors.

  • Els turistes consumeixen fins a 312 litres d'aigua al dia (dada dels hotels de cinc estrelles).
  • Als districtes de Sarrià, Eixample i la ciutat de Sant Cugat del Vallès hi ha 25.000 lars que consumeixen més de 200 litres diaris per persona. Aquestes cases rebran un missatge a la propera factura de l'aigua on se'ls informarà del seu consum excessiu i se'ls convidarà a reduir la despesa.

 

Categoria: Societat
Etiqueta: Sequera