Meteo i Serveis
Una noia beu aigua al carrer
Foto: Una noia beu aigua al carrer | Europa Press
Calor

Com s'ha d'actuar davant d'un cop de calor?

Temps de lectura: 2 minuts
Una noia beu aigua al carrer
Foto: Una noia beu aigua al carrer | Europa Press

Les temperatures a Catalunya i a la resta d'Espanya poden superar els 40 °C en algunes zones del territori. Què cal fer davant d'un cop de calor? Com cal actuar? T'ho expliquem. 

Per què és important? Catalunya ha entrat en alerta per calor extrema per les altes temperatures. Una nova onada de calor deixarà el territori amb temperatures rècord. La humitat fa augmentar la sensació de calor. 

Situació actual: A partir d'aquest dilluns i fins dimecres, els termòmetres poden arribar a valors molt alts a causa de l'onada de calor extrema que colpeja Catalunya i Espanya. 

  • S'espera que a partir de dimecres les temperatures tornin a baixar. 

Com cal actuar davant d'un cop de calor? 

Què és? Una persona pateix un cop de calor quan el cos no pot regular la temperatura corporal, ja sigui perquè fa molta calor, perquè s'ha realitzat un esforç físic molt important i no s'ha begut suficient líquid. 

Què cal fer? Els professionals de la salut alerten de la importància d'evitar els cops de calor, sobretot en persones grans, durant l'estiu. 

  • El primer que cal fer quan una persona pateix un cop de calor és buscar assistència mèdica amb urgència i/o trucar al telèfon d'emergències 112. 
  • Seguidament, és important refrescar a la persona afectada per intentar baixar la temperatura corporal. 

Recomanacions per evitar un cop de calor

En detall: La internista de l'Àrea d'Urgències de l'Hospital Clínic, Elisenda Gómez-Angelats, alerta de la perillositat dels cops de calor i recomana que cal fer per evitar-los.

  • Evitar les hores de màxima exposició solar, sobretot aquelles on el sol pica amb més força: al matí i al migdia. 
  • Fer exercici a primera hora del matí o a última hora de la tarda. 
  • Utilitzar roba adequada i fresca per no passar calor innecessària. 
  • Hidratar-se de forma regular, sobretot la gent gran i els infants. 

D'on venim: L'any passat, l'Hospital Clínic va atendre 12 casos de cops de calor com a primer diagnòstic, i l'Àrea d'Urgències del Clínic va atendre sobretot a pacients de més de 70 anys amb alguna malaltia crònica que es veuen "descompensats" per la calor i les altes temperatures.