Meteo i Serveis
Cues als accessos de Barcelona
Foto: Cues als accessos de Barcelona | Trànsit
Peatges

Brussel·les contradiu el govern espanyol i precisa que caldran peatges el 2024

Temps de lectura: 2 minuts
Cues als accessos de Barcelona
Foto: Cues als accessos de Barcelona | Trànsit

La Comissió Europea ha hagut de corregir aquest dijous al govern espanyol i ha confirmat que Espanya es va comprometre en el Pla de Recuperació a implementar peatges el 2024.

Per què és important? La Unió Europea ha contradit així les paraules de la ministra de Transports, Raquel Sánchez qui va assegurar que no estava previst aplicar aquesta mesura.

Què en sabem? "Entenem que el pla espanyol fa referència a un mecanisme de pagament per l'ús de les carreteres que començarà el 2024 en línia amb el principi de 'qui contamina, paga'", ha indicat la portaveu de la Comissió Europea, Veerle Nuyts.

  • Per tant, Brussel·les es fa ressò del pacte a què es va arribar el 2021 i aclareix que els peatges formaran part de l'acord per rebre els fons europeus.
  • La Comissió afegeix que, segons l'acordat amb el govern espanyol, "l'objectiu d'aquesta mesura és internalitzar el cost extern del transport per carretera, creant així incentius per a una major eficiència en aquest sector i conduint a una reducció de les emissions de gasos d'efecte hivernacle".

D'on venim? La Unió Europea contradiu al govern espanyol, de la mateixa manera que hi va fer el director general de la DGT, Pere Navarro.

  • En una entrevista a TV3, Navarro va afirmar que l'any vinent s'hauran de posar peatges "per imposició de Brussel·les", un fet que ha augurat que requerirà "un gran acord" entre els partits.
  • Davant d'aquestes paraules va sortir la ministra Sánchez per desmentir "categòricament" que el govern espanyol "estigui pensant en la imposició de peatges per l'ús de carreteres".
  • De fet, aquest va ser un dels temes que es va tractar al debat cara a cara entre Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo.
  • En aquest sentit, la ministra va subratllar que "en privat" molts líders del PP "reconeixen que estan a favor d'un sistema com aquest", però que "en públic, i ara en campanya, aprofiten per dir el contrari".