Meteo i Serveis
Foto: | Meteocat
Temps

Arriba una nova DANA a Espanya: pluges, neu i temperatures baixes

Temps de lectura: 2 minuts
Foto: | Meteocat

Les previsions meteorològiques apunten d'un canvi de temps radical que portarà pluges i neu i farà baixar les temperatures arreu de la península Ibèrica. 

Per què és important? Una DANA (Depressió Aïllada a Nivells Alts) és un fenomen atmosfèric que comporta fortes pluges, tempestes i aire fred a la zona que afecta. L'any passat, Espanya va patir un dels anys més calorós de la seva història i semblava que aquest hivern no començaria mai. 

Situació actual: Amb la tornada a la rutina, el fred ha arribat a la major part de punts del territori espanyol. Les temperatures han baixat i els ruixats han tornat a ser protagonistes en zones on feia mesos que no hi plovia. 

  • L'hivern ha arribat, tard, però ha arribat, i ho farà amb més força durant aquesta setmana.
  • Durant els últims dies, ha entrat a la península aire fred d'origen polar i àrtic que ha provocat una baixada important de les temperatures. 

Previsions: L'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) ha anunciat un avís per canvi de temps radical per aquesta setmana. Segons l'AEMET, a partir d'aquest dimarts 9 de gener una DANA entrarà pel Cantàbric afectant els pròxims dies a tota la península Ibèrica. 

  • Dimarts s'espera que comenci un episodi de nevades que es pot prolongar durant el dimecres 10 i dijous 11. A més, anirà acompanyat de pluges que afectaran a totes les províncies espanyoles, amb menys probabilitat a Galícia. 

En detall: A Catalunya, la DANA afectarà amb més força a partir del dimecres. Tot i això, dimarts pot nevar a cotes més altes i la pluja podria ruixar alguns punts del territori català. 

  • Dimecres 10 de gener les pluges agafaran intensitat i especialment en forma de neu a partir de cotes d'uns 1.000 metres al Pirineu. 
  • Dijous les pluges seguiran afectant part del territori espanyol, la meitat nord i les Balears. Les pluges perdran intensitat excepte al nord-est, on es troba Catalunya on seguirà plovent amb intensitat. 

Temperatures: S'esperen temperatures baixes en general durant els dies que la DANA afecti la península. 

  • Les temperatures diürnes seran baixes, i només se superaran els 5 °C en zones costaneres. 
  • El fort vent farà que la sensació de fred sigui més notable. Les ratxes de vent perdran intensitat a partir de dijous. 

Per acabar: A partir del divendres 12, el més probable és que l'entrada d'una massa d'aire més temperada i la reducció de les pluges provoquin una pujada de les temperatures generalitzades. 

Categoria: Meteo i Serveis